|

Japonya'da Ramazan...

Müslümanların kutsal ayı Ramazan, Asya'nın en uzak noktası Japonya'da da Müslümanları bir araya getiriyor.

00:00 - 11/08/2011 Perşembe
Güncelleme: 11:55 - 11/08/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Japonya'da Ramazan...
Japonya'da Ramazan...

Başkent Tokyo'da yaşayan Müslümanların toplanma yerleri, Türkiye tarafından yaptırılan Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi olarak dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuşan Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi İmamı Ensari Yentürk, Tokyo Camisi'nin sadece bir ibadethane olarak hizmet vermediğini, aynı zamanda bir kültür merkezi-külliye olarak sosyal faaliyetlerde bulunduğunu anlattı.

Tokyo'da Ramazan dolayısıyla birçok faaliyetin yapıldığını kaydeden Yentürk, her geçen gün cami cemaatinin arttığını ifade etti.

Yentürk, camide geçen seneden bu yana her gün 150 kişiye iftar verildiğini belirterek, camide Türkiye'den getirilen bir aşçı tarafından özellikle Türk yemekleri hazırlandığını kaydetti.

Caminin iftar programına Japonların yanı sıra Tokyo'da bulunan tüm Müslüman milletlerden insanın katıldığını ifade eden Yentürk, gayrimüslim Japonların da iftar sofralarında yer aldığını söyledi.

Yentürk, bu sayede gayrimüslimlerin de Ramazan ayı ve oruçla ilgili bilgi aldığını anlattı.

Caminin sosyal alanlarıyla Japon Müslümanların cenazeden toplantı ve iftar gibi birçok ihtiyacına yardımcı olduğunu belirten Yentürk, bunların yanı sıra camide bilimsel toplantı ve konferansların da düzenlendiğini ifade etti.


-JAPONCA, TÜRKÇE VE İNGİLİZCE HUTBE-


Özellikle cuma namazlarında Tokyo'da yaşayan tüm Müslümanların toplanma merkezi haline gelen Tokyo Camisi'ni dünyanın birçok yerindeki camilerden ayıran en büyük özelliklerinden biri de hutbenin Japonca, Türkçe ve İngilizce olarak üç dilde okunması. 

Göreve başlamasının ardından önce iki dilde hutbe okuduğunu kaydeden Yentürk, görevi sırasında Japonca eğitimi alarak bu dilde de hutbe okumaya başladığını belirtti.

Yentürk, üç dilde hutbenin cemaat tarafından beğenildiğini, bunu bir ihtiyacı karşılamak için yaptıklarını kaydetti.


-"GAYRİMÜSLİMLER DE CUMA NAMAZINI GÖRMEYE GELİYOR"-


Bazı gayrimüslim Japonların da özellikle cuma namazlarına gelerek, hutbe dinlediklerini anlatan Yentürk, Tokyo Camisi'nde tüm Müslüman ülkelerden cemaatleri olduğunu, bu durumun Japonlar için yeterince ilginç olduğunu söyledi.

Yentürk, Tokyo Camisi'nin Osmanlı-Türk mimarisinde inşa edildiğini ve mimari olarak Japonya'daki nadir eserlerden biri olduğunu, bu nedenle Japonya genelinde bilinen bir cami olduğunu ifade etti.

Japonya'da İslamiyetin tarihine de değinen Yentürk, İslam'ın daha iyi tanınmasının  nedenleri arasında, Osmanlı Devletinin bu ülke kıyılarında batan Ertuğrul Fırkateyni faciasının da büyük etkisi olduğunu anlattı.

Yentürk, bu trajik başlangıcın ardından iki ülke arasında kuvvetli bir bağ oluştuğunu kaydetti.

Japonya'da İslamiyetin özellikle 1920'li yıllarda Japonya'ya göç eden Kazan Türkleri ya da Tatarları olarak bilinen gruplar sayesinde yerleşmeye başladığını belirten Yentürk, Japonya'nın Müslüman ülkelerle 1970'lerden sonra ilişkilerinin artmasının İslamiyetin daha da tanınmasına yardımcı olduğunu söyledi.


-YENİ KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK-


Bilim adamlarına göre, Japonya'daki Müslüman sayısının diğer milletlerden olan Müslümanlarla birlikte 300 bin civarında olduğunu bildiren Yentürk, Japonlara göre ise bu sayının 100 bin civarında seyrettiğini belirtti.

Tokyo Camisi'nde ayda ortalama 5 kişinin Müslüman olduğunu anlatan Yentürk, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olan caminin yanında bulunan ve Tatarlardan kalan diğer binanın da Kültür Merkezi olacağını ve inşaata başlanacağını sözlerine ekledi.

Camide verilen iftar programına katılan Japon Müslümanlardan Salih de Japonya'da İslamiyetin her geçen yıl daha da iyi tanındığını ve Müslüman sayısının arttığını söyledi.

Tokyo Camisi ve Japonya'daki Türklerin yardımıyla her sene yapılan iftar programlarında tüm Müslümanların bir araya geldiğini kaydeden Salih, bir Japon olarak bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Salih, Japonya'da Ramazan ayının Türkiye'deki gibi yaşanmadığını, ancak bu tür organizasyonlar sayesinde Müslümanların daha da iyi tanındığını sözlerine ekledi.


-TOKYO CAMİSİ-


Rusya'daki Bolşevik ihtilalinin ardından Orta Asya'da yaşayan Müslümanlardan bazılarının küçük topluluklar halinde Japonya'ya geldiği belirtiliyor.

Japonya'ya göç eden Kazan Türklerinin 1922 yılında "Mahalle-i İslamiye" adıyla bir dernek kurduğu ve Kazan Türklerinin 1953 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasının ardından bu derneğinin adının Tokyo Türk Derneği olarak değiştirildiği kaydediliyor.

Kazan Türklerinin eğitim ihtiyacını karşılamak için Japon hükümetinden izin aldığı ve 1928'de "Mekteb-i İslamiye" adıyla bir okul açtıkları ifade ediliyor.

Okulun Müslüman çocukların sosyal aktivite alanına da dönüşerek daha geniş bir hizmet sunmaya başladığını kaydeden tarihçiler, caminin bulunduğu Şibuya semtindeki arsanın 1935 yılında satın alınarak bu okulun taşındığını anlatıyor.

Japonya'daki Türklerin daha sonra 1938 yılında okulun yanındaki arazinin üzerine Tokyo Camisi inşa ettikleri, ancak bu caminin binasının 1986 yılında yıkıldığı belirtiliyor.

Daha sonra geleneksel Osmanlı-Türk mimarisinde inşa edilen caminin arsasının cami yapılması şartıyla Türkiye Cumhuriyeti'ne hibe edildiği kaydedilirken, tamamen mimari bir şaheser olan caminin Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tokyo Camisi Vakfı tarafından 2000 yılında tekrar inşa edildiği ifade ediliyor. Caminin inşasının 1998'de başladığı ve 2000 yılında sona erdiği belirtiliyor.

Geleneksel Osmanlı-Türk mimarisinde olan caminin inşaat sürecinde Türkiye'den getirtilen ustalar sayesinde cami aynı zamanda Osmanlı-Türk kültür ve sanatını yansıtan eserlerden biri oldu. Caminin sedef kakmalı kapılarından duvarlarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapan kuş köşklerine kadar Osmanlı kültürünü yansıtan bir mimari eser olarak göze çarpıyor.

Zarif bir işçilikle yapılmış çinileri ve duvarlarını süsleyen hatlarla her köşesi zengin bir kültürü yansıtan cami, yapılışından bu yana Tokyo'da bulunan tüm Müslümanlara sosyal alanlarında hizmet veriyor.

Caminin yanında Tatarlar döneminden kalan bir binanın ise yeni bir proje kapsamında Kültür Merkezi olarak inşa edileceği belirtilirken, camiye gayrimüslim Japonların da büyük meblağlarda yardımlarda bulunduğu kaydediliyor.


13 yıl önce