|

Kabe faciasında 4 Türk’ten acı haber

Kabe’de yaşanan vinç faciasında hayatını kaybeden 107 hacı adayından 4’ünün Türk olduğu belirtildi. Trabzonlu Feride Karaağaçlı, eşinin de hayatını kaybettiğini söylerken yetkililer, Erol Karaağaçlı’nın kayıp olduğunu bildirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 13/09/2015 Pazar
Güncelleme: 01:40 - 13/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde önceki gün akşam saatlerinde fırtına ve sağanak yağış nedeniyle Kabe inşaatındaki bir vincin devrilmesi sonucu meydana gelen olayda, ölü sayısının 107'ye yükseldiği bildirildi. Suudi Arabistan Sivil Savunma yetkilileri yaptıkları açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 107'ye yükseldiğini, 238 kişinin de yaralandığını söyledi.



SAYI ARTABİLİR


Faciada hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının sayısı da 4'e çıktı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, hayatını kaybeden Türk hacıların isimlerinin, Kazım Ekrem, Kadir Gökmen, Tekirdağ doğumlu 8'inci kafileden Ramazan Özmen, Ref-Tur ortağı Şükrü Kocatepe olduğunu söyledi. Eşinin beyanına göre vefat ettiği belirtilen Erol Karaağaçlı da resmi kayıtlarda halen kayıp olarak görülüyor. Ancak vinç kazasında birçok cesetdin tanınamayacak şekilde parçalanmış olması sebebiyle Erol Karaağaçlı'nın da hayatını kaybettiği düşünülüyor.



SORUŞTURMA BAŞLATILDI


Suudi Arabistanlı yetkililerin, Kabe inşaatındaki bir vincin devrilmesiyle ilgili olarak soruşturma başlattığı bildirildi. Soruşturmanın, meydana gelen zararın ve güvenlik durumunu tespit edebilmek amacıyla başlatıldığı öğrenildi. Bu arada Kabe'yi genişletme projesini Suudi Bin Ladin Grubu'nun yürüttüğü belirtiliyor. Grup, revakların restorasyonu ise Türk Şirketi Gürsoy Grup'a yaptırıyordu. Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin definlerinin ise zaman alacağını ifade eden yetkililer, "Adli vaka olduğu için definler belirli bir süre sonra yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.



Kazanın sorumlusu tazminat ödemeli






Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, “Kabe'nin kapatılması mümkün değil. Tarih boyunca hiç tavaf durmamıştır. Çalışmalar için gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi. Keleş, hac için 3 yıldır kayıt alınmadığını belirterek, “Şu anda hacca gelmek için 1 milyon 200 bin kişi sıra bekliyor. Kayıtları açtığımız an bu rakam 2,5 milyonu bulur" diye konuştu. Kele, Diyanet'in organizasyonuyla 34 bin 141, seyahat acenteleri organizasyonuyla 22 bin 212 hac yolcusunun bulunduğunu söyledi. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç de kazada hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi. Günenç, “Sorumlu şirket tazminat ödemeli. Ödemezse bu iş, hukuki olarak takip edilmeli” değerlendirmesinde bulundu.



Erdoğan, Al Suud'u aradı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'u telefonla arayarak, Kabe'de yaşanan elim hadisenin kendisini de derinden üzdüğünü belirtti. Erdoğan, görüşmede, hayatlarını kaybeden hacı adaylarına Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi. Kral Selman'ın da Erdoğan'a teşekkür ettiği öğrenildi.



Çalışmalar durduruldu


Kabe'deki vinçlerden birinin devrilmesinin ardından Kabe'de yapılan inşaat çalışmalarının 10 Ekim'e kadar durduğu bildirildi. Suudi Arabistan'ın dört yıl önce başlattığı ve son safhaya geldiği kaydedilen inşaat çalışmalarının 10 Ekim'e kadar durdurulduğu bildirildi. Geçici tavaf çemberlerinin de tedbir amacıyla kapatıldığı kaydedilirken, sistemin kontrol edileceği ve kontrolün yapıldıktan sonra tekrar açılacağını ifade edildi.



Hükmi şehit kabul edilir


Türkiye Camii ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, “Mekke'de son yılların en büyük çöl fırtınası yaşanıyor. İbadetini yapmaya gidenler vincin devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi. Bir nevi onlar da o mübarek topraklarda şehit oldular. Keşke yaşanmasaydı” diye konuştu. Diyanet yetkilileri de, bu tür kazalarda hayatlarını kaybedenlerin ''hükmi şehit'' kabul edildiğini anlattı.




#vinç kazası
#Kabe
#Ekrem Keleş
9 yıl önce