|

Doya doya karpuz yiyin

Bu sezon 800 bin ton rekolte bekleyişi ile yaklaşık 130 bin dekar alana karpuz ekilirken Adana'da havanın yağışlı ve serin gitmesi bu meyveye olan talebi düşürdü. Talep olmayınca kilosu 2.5 lirayı bulan erkenci ürün karpuzun tarla fiyatı hızla geriledi.

Yeni Şafak
12:08 - 5/06/2015 Cuma
Güncelleme: 09:10 - 5/06/2015 Cuma
DHA

Adana'nın Karataş İlçesi'nde bazı üreticiler, tüccarın karpuza kilo başına 10 kuruş talep ettiğini ileri sürse de Adana Büyükşehir Belediyesi Hail fiyatları listesinde birinci sınıf karpuzun kilosu 90, ikinci sınıf karpuzun kilo fiyatı ise 40 kuruş olarak belirlendi.



Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, süper marketlerde 1 ile 1.5 lira arasında satışa sunulan karpuzun fiyatının tarlada 35 kuruşa düşmesinin geçici olduğunu söyledi.



Havanın yağışlı geçmesinin karpuza olan talebi düşürdüğünü belirten Semih Karademir, bu durumun da fiyata yansıdığını kaydetti. Şu anda erkenci karpuzun piyasada olduğunu belirten Karademir, 2 hafta içinde hasadına başlanacak olan orta dönem karpuzun fiyatının tarlada 40 kuruşa çıkmasını beklediklerini belirtti. Erkenci ürün karpuzun dönüme rekoltesinin 7- 8 ton olduğunu anlatan Karademir, "Bir dönüm karpuzun üreticiye maliyeti yaklaşık 2 bin lira. Erkenci karpuz dönüme 7- 8 ton ürün verir. Üretici şuanda bu ürünü tarlada kilosu 35 kuruşa satıyor, bu üretici için iyi bir fiyat değil. Ancak toprakta yetişen yani orta dönem karpuzu dönüme 10-12 ton ürün verir. Karpuzun 35-40 kuruşa satılması halinde üretici için çok iyidir. Havaların ısınması Ramazan ayı nedeniyle yaklaşık 2 hafta sonra fiyatların bir miktar yükseleceğini tahmin ediyorum. Dönüme 11-12 ton ürün alan üretici kilosunu 40 kuruşa satarsa iyidir" dedi. Karademir, Adana'da bu sezon karpuzda yaklaşık 800 bin ton rekolte beklediklerini de sözlerine ekledi.

#Karpuz
#Adana
#Karpuz fiyatı
9 yıl önce