|

Kadın Başkan Kral'ın heykelini kaldırttı

İspanya´da yapılan yerel seçimlerden sonra Barcelona´da işbaşına gelen yeni belediye başkanı oturduğu makam odasındaki kral heykelini kaldırarak paketlemesi ülkede büyük tepkiye yol açtı.

Yeni Şafak
15:38 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 12:42 - 24/07/2015 Cuma
DHA

Eski bir aktivist olan Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, cumhuriyetçi bir kimlik taşımasından dolayı monarşi sembollerinin başkanlığını yaptığı belediyede yeri olmadığını savundu. Başkan Colau İspanya Kralı Juan Carlos´un tahtı kendi isteği ile oğluna bıraktığını hatırlatarak bu şahsın artık kral olmadığını vurguladı. Colau ayrıca Barcelona kentindeki tüm monarşik caddelerin isimlerinin de değiştirileceği sözünü verdi. Colau´nun aldığı bu karar Katalan milliyetçi partileri tarafından ayakta alkışlanırken İspanyol hükümetinin sert eleştirilerine maruz kaldı. İktidardaki Halk Partisi Katalunya bölgesi temsilcileri Belediye başkanının odasına girerek kaldırılan heykelin yerine Kralın bir tablosunu koydular. İspanya Dışişleri bakanı Margallo da İspanya'nın parlamenter monarşi ile yönetildiğini hatırlatarak Calou´nun kralın sayesinde başkan seçildiğine dikkat çekti.




Genç akademisyenlerin kurduğu Podemos Partisi'nin desteklediği "Barcelona en Comu" adlı siyasi oluşumun adayı Ada Colau aynı zamanda ipotek mağdurları derneğinin kurucusuydu. Colau Barcelona kentinin ilk kadın belediye başkanı olarak tarihe geçmişti.



#ispanya
#barcelona
#barcelona belediye başkanı
#Ada Colau
9 yıl önce