|

Kaliforniya dehşeti yaşıyor

ABD’de Kaliforniya’nın kuzeyinde bir haftadır önüne geçilemeyen yangın fırtınasının dehşeti her geçen gün büyüyor.

Haber Merkezi
04:00 - 17/11/2018 السبت
Güncelleme: 02:28 - 17/11/2018 السبت
Yeni Şafak
Kaliforniya’daki yangınlarda yüzlerce kilometrekare genişliğindeki ormanlar ve binlerce bina kül oldu.
Kaliforniya’daki yangınlarda yüzlerce kilometrekare genişliğindeki ormanlar ve binlerce bina kül oldu.

Bölgeden gelen fotoğraflar yaşanan yıkımın boyutunu gözler önüne seriyor. Son gelen rakamlara göre, yangınlar sonucu ölü sayısı 66’ya yükseldi, kayıp sayısı ise dramatik bir artışla 631’e ulaştı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor. Eyalet tarihinin en ölümcül yangını olarak tarihe geçen facia, yüzyılın felaketi olarak da niteleniyor. ABD’nin batı eyaletinin iki ayrı bölgesinde geçen haftadan beri devam eden yangınların üçte bir oranında kontrol altına alındığı açıklandı.

CESETLER TANINMAYACAK HALDE

Yangının tamamen tahrip ettiği Paradise beldesindeki enkaz altında kayıp arama çalışmaları da devam ediyor. Yanan binaların yıkıntıları altında ceset arama çalışmaları yüzlerce yardımcı ve özel eğitilmiş köpekler eşliğinde sürdürülüyor. Cesetlerin kimlik tespiti için akrabalarından DNA örnekleri alınıyor. Çıkarılan cesetlerin büyük bölümünün tanınmaz halde olduğu bildiriliyor. Kaliforniya eyaletinin güneyindeki Malibu çevresinde devam eden yangınların yüzde 60 oranında yayılmayacak şekilde çembere alındığı açıklandı. ABD Başkanı Donald Trump da Kaliforniya tarihinin en büyük orman yangınlarından etkilenen felaketzedelerle buluşmak üzere bugün bölgeye gidecek.


NÜKLEER PANİK

Yaşanan felaketin ardından bölgede yıllar önce nükleer testler yapılan bir merkezden havaya radyoaktif unsurlar yayılmış olabileceğinden endişe ediliyor. Geçmişte nükleer bir reaktöre ev sahipliği yapmış olan eski bir araştırma merkezi yangında zarar gördüğü belirtildi. Uzun yıllar boyunca nükleer atık temizleme çalışmalarının sürdüğü tesisin yanmasıyla radyoaktif unsurların havaya karışmş olabileceği öne sürülüyor. Yetkililer ise yapılan ölçümlerde radyasyon değerlerinde yükselişe rastlanmadığını açıkladı.

#Amerika
#Kaliforniya
#Yangın
٪d سنوات قبل
default-profile-img