|

Kanadalı imamın hukuk mücadelesi

Kanada'nın Montreal kentinde bir imam, kendisini ''radikal ajan''ve ''radikallerin ajanı'' olmakla suçlayan Montreal Belediye Başkanı aleyhine 500 bin dolarlık tazminat davası açtı. Hukuk mücadelesi başlatan Hamza Chaoui'nin başkanlığını yaptığı Ashebab İslam Toplum Merkezi'nin aynı belediye tarafından onarımına izin verilmemişti.

Yeni Şafak
11:06 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 08:09 - 10/07/2015 Cuma
AA

Montreal'deki Ashebab İslam Toplum Merkezi'nin imamı ve Laval Üniversitesi Müslümanlar Derneği Başkanı Hamza Chaoui'nin avukatı Habib Raşidi, müvekkili adına yaptığı açıklamada, tazminat davasının muhatabının Montreal Belediyesi Belediye Başkanı Denis Coderre olduğunu söyledi.



Belediye Başkanı Coderre'nin ocak ayında, hakkında yaptığı ''radikal ajan''ve ''radikallerin ajanı'' yönündeki açıklamalarının, müvekkilinin sokakta yürüken defalarca tehdit ve taciz edilmesine neden olduğunu kaydeden Raşidi, ''Kanada'nın ikinci büyük kentinin belediye başkanının sizi bu şekilde tanımladığında hayatınız altüst olur. Belediye Başkanı'nın açıklamaları, müvekkilimin saygınlığını zedelemiştir'' ifadesini kullandı.



Habib Raşidi, bu durumu halka bir açıklama yaparak düzeltmesi için Montreal Belediyesi Belediye Başkanı Denis Coderre'ye mart ayında resmi bir başvuru yaptıklarını belirterek, ''Başkan Coderre'den, katlanılamaz hale getirdiği Hamza Chaoui'nin hayatının normale dönmesi için halka yeni bir açıklama yapmasını, aksi takdirde dava açacağımız ilettik. Başkan bu talebimizi kabul etmedi'' değerlendirmesinde bulundu.



Camiye onarım izni verilmemişti


Montreal'in doğusundaki Mercier-Hochelaga-Maisonneuve ilçesinde bulunan ve imamlığını Hamza Chaoui'nin yaptığı Ashebab İslam Toplum Merkezi, ocak ayında belediyeye başvurarak caminin onarımı için izin talep etmişti. Başvuruya olumsuz yanıt veren İlçe Belediye Başkanı Real Menard, Chaoui'nin faaliyetlerini önlemenin, işinin bir parçası olduğunu açıklamıştı.



Başvurunun onaylandığı metropol belediye olan Montreal Belediye Başkanı Denis Coderre de "Burada tüm Müslümanları damgalamak istemiyorum. Bu bir kişin yaptığı iştir. Bu adam radikalleşmenin ve radikallerin ajanıdır" demişti.



Fas asıllı imam Hamza Chaoui'nin radikalliğine ise sosyal paylaşım sitelerinde savunduğu İslami görüşleri ile Montreal'de bir askeri öldüren Martin Couture-Rouleau'nun görüldüğü camide vaaz etmesi örnek gösteriliyordu.



#kanada
#kanadalı imam
#Hamza Chaoui
9 yıl önce