|

Kerkük-Ceyhan hattında petrol akışı yeniden başladı

Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle askıya alınan Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatının tekrar başladığı belirtildi.

Yeni Şafak
16:49 - 19/08/2016 Cuma
Güncelleme: 13:53 - 19/08/2016 Cuma
AA

Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Necat Hüseyin, "Petrol Bakanlığı'nın talimatı üzerine dün akşamdan itibaren Kerkük-Ceyhan boru hattından ham petrol sevkiyatına tekrar başlandı." dedi.



Petrol akışının yaklaşık 5 ay önce askıya alındığını hatırlatan Hüseyin, "Kürdistan Bölgesi üzerinden dün yaklaşık 70 bin varil ham petrol sevkiyatı yapıldı. Bugün ise sevkiyat 30 bin varil atarak 100 bine ulaştı. En kısa zamanda günlük 500 bin varilin ihraç edilmesi için çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.



Sevkiyatın askıya alınmasının en çok Kerkük'ü etkilediğini belirten Hüseyin, şunları söyledi:



''Bağdat hükümeti, Kerkük'ten çıkarılacak her bir varil petrol için bir doların valilik bütçesine aktarılmasına karar vermişti. Sevkiyatın askıya alınmasından bu yana söz konusu ödeme yapılmadı. Kerkük son 5 ay içinde milyon dolarlık zarara uğradı."



Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, geçen mart ayında, petrol ihracatı ve bütçe konusunda Erbil yönetimiyle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Kerkük petrolünün Ceyhan'a sevk edilmesinin durdurulması talimatı vermişti.








#Bağdat
#Irak
#Kerkük-Ceyhan Boru Hattı
8 yıl önce