|

Kim yine fırlattı

BM’nin ağır yaptırımlarına rağmen Kuzey Kore, Japonya semalarından geçen 3 bin 700 kilometre menzilli bir füze testi gerçekleştirdi. Japonya Başbakanı Abe Kuzey Kore’ye asla müsamaha gösteremeyeceklerini açıklarken NATO’dan “Küresel misilleme” çağrısı geldi. Kuzey Kore resmi gazetesi, ülkeyi nükleer silah ve balistik füze geliştirmekten hiç kimsenin alıkoyamayacağını yazdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:12 - 16/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Kuzey Kore kırmızı çizgiyi çekti
Kuzey Kore kırmızı çizgiyi çekti

BM Güvenlik Konseyi’nin son ekonomik yaptırımlarına sert tepki vererek, Japonya’yı “batırmak” ABD’yi ise “küle çevirmekle” tehdit eden Kuzey Kore, Japonya semalarında füze testi gerçekleştirdi. 770 kilometre yüksekliğe ulaşan füze 3 bin 700 kilometre mesafe katederek okyanusa düştü. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kuzey Kore, Pyongyang, Sunan yakınlarında sabah saat 06.57 civarında tanımlanamayan bir füze fırlattı. Füze Japonya’nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik’e ulaştı” ifadelerine yer verildi.

6. DAKİKADA MİSİLLEME

Kuzey Kore’nin füzesinden 6 dakika sonra Güney Kore’nin de 2 adet Hyunmoo-2 füzesi fırlattığı aktarıldı. Yonhap haber ajansına göre Güney Kore füzelerinden biri, Güney Çin Denizi’ne 250 kilometre mesafedeki simüle hedefi başarıyla vurdu. İkinci füzenin ise denize düştüğü kaydedildi. Habere göre füzeler, henüz Kuzey Kore’nin füzeleri havadayken fırlatıldı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin füze fırlatma hazırlığı yaptığını önceden tespit ettikleri için ‘anında’ karşılık verebildiklerini açıkladı.


SIĞINAKLARA ÇEKİLDİ

Japonya’da füze denemesi sonrası hükümet, Hokkaido ve Tohoku’da yaşayan halka sığınaklara çekilme çağrısı yaptı. Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden gerçekleştirdiği denemede de halk yine sığınakları kullanmıştı. Japon Başbakanı Şinzo Abe ise Kuzey Kore’nin ‘dünya barışını tehdit eden tehlikeli prokovatif hareketine’ Tokyo’nun asla müsamaha gösteremeyeceğini belirtti. Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera ise Kuzey Kore’nin yeni füze denemesiyle ilgili “Akıllarında Guam var’ yorumunda bulundu. Onodera, gazetecilere yaptığı açıklamada, Japonya’nın üstünden geçen Kuzey Kore füzesinin 3700 kilometre uçtuğunu ve bunun Guam’a ulaşacak kadar yeterli olduğunu dile getirdi. Guam, Kuzey Kore’ye 3400 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

NATO DEVREDE

NATO, Kuzey Kore’nin sabah saatlerinde gerçekleştirdiği balistik füze denemesine tepki göstererek, “Küresel cevap” çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore, füze denemesiyle, tekrar Birleşmiş Milletler kararlarını umursamazca ihlal etmiştir” ifadesini kullandı. 

  • BİZİ KİMSE TUTAMAZ!
  • Kuzey Kore resmi gazetesi Rodong Sinmun, dış baskıların Pyongyang yönetimini nükleer silah ve balistik füze geliştirmekten alıkoyamayacağını yazdı. Gazetede yer alan analizde “Eğer ABD, samimi tavsiyelerimizi görmezden gelmeye devam ederse, ülkemizin kendisini korumak için alacağı karşı önlemler artırılacak” ifadesine yer verildi. Analizde, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze geliştirmekten vazgeçmeyeceği vurgulandı.
BMGK TOPLANDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ise füze denemesinin ardından dün kapalı oturumda toplandı. Toplantı talebinin ise ABD ve Japonya’dan geldiği öğrenildi. Bu arada Güney Kore lideri Moon Jae-in, Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden gerçekleştirdiği füze denemesine ilişkin, “Kuzey Kore provokasyonları daha fazla yalnızlaştırmayla sonuçlanacak” dedi.

AB YAPTIRIMLARI AĞIRLAŞTIRDI

AB Konseyi, nükleer ve balistik füze deneyen Kuzey Kore’ye, BMGK kararlarıyla uyumlu olarak yaptırımların genişletildiğini açıkladı. Bu kapsamda uygulanan sınırlayıcı tedbirler çerçevesinde Kuzey Kore’den demir, demir cevheri, deniz ürünleri, kurşun ve kurşun cevheri ithal edilmesi tamamen yasaklandı. Kuzey Kore vatandaşlarının AB ülkelerinde istihdam edilmelerine de yasak getirildi. AB’nin Kuzey Kore’ye yönelik ilk yaptırımları 2006’da başlamıştı. Kuzey Kore’nin nükleer teknoloji geliştirmesine katkı sağlayabilecek ürünler sağlaması yasaklanmıştı.

#Kuzey Kore
#Füze
#Japonya
#Nükleer
7 yıl önce