|

'Kongre'deki konuşmamdan sonra değiştiler'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'ndeki konuşmasından sonra "bir takım önde gelen devletlerin dışişleri bakanları"nın, İran'la kısa zamanda "anlaşma yapma zorunluluğu hissini" bir kenara koyduğunu iddia etti.

Yeni Şafak
14:30 - 8/03/2015 Pazar
Güncelleme: 12:35 - 8/03/2015 Pazar
AA

İsrail Başbakanı Netanyahu "ABD Kongresi'ndeki konuşmamdan sonra bir takım önde gelen devletlerin dışişleri bakanları, İran ile kısa zamanda anlaşma yapma zorunluluğu hissini bir kenara koydu" dedi. 


Netanyahu, Bakanlar Kurulu toplantısının başında yaptığı konuşmada, P5+1 devletleri ile İran arasında devam eden müzakerelere değinerek, "Müzakereler sonucunda imzalanacak 'doğru' anlaşma, İran'ın nükleer programına ilişkin kısıtlamaların arttırılacağı, dünyadaki terör eylemlerine bir son verileceği ve İsrail'e yönelik tehditlerinin ortadan kaldırılacağı anlaşma olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Kongre'de konuşmamdan sonra bazı şeyler değişti

"ABD Kongresi'ndeki konuşmamdan sonra bir takım önde gelen devletlerin dışişleri bakanları, İran ile kısa zamanda bir anlaşma yapma zorunluluğu hissini bir kenara koydu" diyen Netanyahu, şunları kaydetti:


"Tasarlanan anlaşma şu anki haliyle İran'ın bir yıl içinde nükleer silahlara kavuşmasını sağlayacak. Bu öngörüm, İsrail devletinin istihbarat bilgilerine dayanıyor. Bu nedenle dünyanın 'en büyük terör devleti'nin dünyadaki 'en tehlikeli silah'a sahip olmasını engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Çünkü bu silahın ilk hedefi biziz."


İran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında sürdürülen müzakerelerin bir sonraki turunun 15-20 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi bekleniyor. Nükleer görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Taraflar, mart sonuna kadar ön anlaşma niteliğindeki bir çerçeve anlaşma yapmayı hedefliyor.

#netanyahu
#netanyahu kongre konuşması
#abd kongre netanyahu
9 yıl önce