|

Körfez’de kritik anlaşma

Suudi Arabistan Kralı Selman’ın Mısır ziyaretinde iki ülke arasında 16 milyar dolarlık yatırım fonu oluşturulmasının yanı sıra yeniden belirlenen Kızıldeniz sınırı ile ilgili anlaşmanın ardından Akabe Körfezi’ni Kızıldeniz’den ayıran ve stratejik anlamda önemli konumu olan Sanafir ve Tiran adaları da Mısır’dan Suudi Arabistan’a geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 00:07 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Mısır ve Suudi Arabistan arasında yeniden belirlenen Kızıldeniz sınırı ile ilgili anlaşmanın ardından Suudi Arabistan 1950 yılında Mısır'a verdiği iki adayı geri aldı. Mısır Bakanlar Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Kızıldeniz'de yer alan Sanafir ve Tiran adalarının iki ülke arasında belirlenen yeni deniz sınırı anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan sınırları içinde yer aldığı bildirildi. Açıklamada adalar meselesinin son 6 yıldır görüşüldüğü ve iki ülke heyetlerinin konu ile ilgili 11 görüşme yaptığı belirtildi. Kızıldeniz sınırlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili anlaşma cuma günü Kahire'deki İttihadiyye Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Mısır Cunta lideri Abdulfettah es-Sisi'nin katıldığı törende imzalanmıştı.



66 yıl sonra iade

Suudi Arabistan'ın eski Kralı Abdulaziz el-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır'ın himayesine girmesini Mısır yönetiminden talep etmişti. 66 yıldır Mısır'ın himayesinde kalan iki adanın Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu belirtiliyor. Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz'den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası'nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare. Batısında Mısır'ın Sina Yarımadası, doğusunda Suudi Arabistan, kuzeyinde ise İsrail ve Ürdün'ün bulunduğu Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz'e bağlayan konumuyla iki adanın stratejik öneminin yanı sıra lojistik geçiş güzergahında olması nedeniyle de büyük önemi var.



16 milyar dolarlık fon

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Mısır ziyaretinde, iki ülke arasında, 16 milyar dolarlık yatırım fonu oluşturulması, Sina'da serbest ticaret bölgesi ile su kanalları kurulması ve 2,2 milyar dolarlık Deyrut Elektrik Santrali'nin inşasının da bulunduğu 19 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi. Mısır Devlet Televizyonunun haberine göre, bu ülkeye resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, başkent Kahire'deki Abidin Sarayı'nda Cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi.



Anlaşmaya tepki

Mısır'daki hukukçular, anlaşmanın meşruiyetini sorgulayarak Mısır toprakları üzerinden yetki verilmesinin anayasaya aykırı olduğunu savundu. Adaların el değiştirmesine de bir tepki Müslüman Kardeşlerden geldi. Müslüman Kardeşler “Hükmetin yargısız infaz politikalarına destek için Mısır halkının mülkiyetinden ve kaynaklarından vazgeçmeye kimsenin hakkı olmadığını kesin bir dille ilan etmektedir” ifadelerini kullandı.


#Suudi Arabistan
#Mısır
#körfez
8 yıl önce