|

Kurbanların kemikleri varillerde saklanıyor

Ebola virüsü sebebiyle en çok ölümün yaşandığı Batı Afrika ülkesi Liberya’da çekilen bu kareler salgının en karanlık günlerini hatırlatıyor. Virüsten yaşamını yitirenler topluca krematoryumda yakılmış. Kimliği belli olmayan bu kurbanlardan geriye kalan kemikler ve küller ise varillerde biriktirilmiş durumda.

12:04 - 19/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:32 - 19/01/2015 Pazartesi
Reuters

Ölümcül virüsün en fazla can aldığı fakir bir ülke olan Liberya’da başkent Monrovia yakınlarındaki bir krematoryumun fırınlarında topluca yakılan kurbanlardan geriye kalanlar, yedi adet varilin içinde siyah bir duvarın önünde sıraya dizilmiş şekilde bekletiliyor.



Reuters'ın çektiği bu karelerde kurbanların yakıldıkları tarihlere göre ayrılıp varillere konulduğu görülüyor. Varillerin üzerine yapıştırılmış kağıtlarda yazan tarihler ölenlerin yakıldıkları günlere işaret ediyor.


Ülkede salgının en yoğun yaşandığı yaz aylarında ölenlerin yakınları cenazelerine ulaşamıyordu.  Hastalık bulaşacağı korkusuyla ölüler sokaklarda bırakılıyor ve devlet cesetleri toplamakta geç kalıyordu. Pek çok kişinin cesedine ne olduğu halen bilinmiyor.



 


Ebola 1 ay sonra bitiyor


Ülkede son 10 ayda 3 bin 500 kişi virüsten yaşamını yitirdi ancak hükümetin açıkladığı rakamlara göre şu an yalnızca 10 Ebola vakası bulunuyor. Şubat ayı sonuna gelindiğinde tüm Ebolanın sonlanmış olacağı tahmin ediliyor.


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin verilerine göre 2014 yılında Liberya’da 3 bin 556 kişi Ebola virüsünden yaşamını yitirdi. Batı Afrika ülkelerinin tamamında ölenlerin sayısı ise 8 bin 468’i buldu.  

#Ebola
#Liberya
#ceset varilleri
9 yıl önce