|

Leş kargaları

Sabah akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldıran Batı dünyası, halkını katleden cunta lideri General Sisi’nin ayağına ise kırmızı halı seriyor. Bu ilkesizliğin nedeni de kârlı ihaleler. Darbeci Sisi ile 138 milyar dolarlık anlaşma imzalayan İngiliz BP, Alman Siemens, İtalyan Eni ve Amerikan General Electric, Çinli State Grid ve Rus Rosatom gibi firmaların adeta Mısır’ı yağmaladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 00:00 - 7/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'ye karşı Haçlı ittifakı oluşturan Batılı siyaset adamları ve medya organları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sabah akşam saldırırken, halkını katleden ve Mısır'ı Batılı şirketlere peşkeş çeken darbeci general Abdülfettah Es-Sisi'yi ise kırmızı halılarda karşılıyor. Son örneğini, Sisi'yi Berlin'de ağırlayan Almanya'nın sergilediği bu ilkesizliğin nedeni ise karlı ihaleler. Darbeci Sisi ile 138 milyar dolarlık anlaşmalar imzalayan İngiliz BP, Alman Siemens, İtalyan Eni, Amerikan General Electric, Çinli State Grid ile Rus Rosatama gibi firmaların Mısır'ın kaynaklarını yağmaladığı ortaya çıktı. Darbeci Sisi, ülkesini Batılı ülkelere peşkeş çekerek dış destek sağlamaya çalışıyor.



TEMEL İLKELERİ PARA


Hedeflerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı koyarak, “Erdoğan seçimden galip çıkıp, güç kazanmamalı” diye yazan New York Times, The Guardian, Financial Times, Bild ve Economist gibi yayın organlarında ne Sisi ne de kendi siyasileri aleyhine tek satır eleştiri çıkmaması ise kurulan Haçlı ittifakının boyutlarını gösteriyor. Mısır'da halk yüksek enflasyon, türetilmiş vergiler, elektrik ve su kesintileriyle boğuşurken Batılı ülkeler zorda kalan ülkeyi imzaladıkları enerji ve güvenlik anlaşmalarıyla yağmalıyor.


Batılı ülkeler ve şirketleri cunta yönetimi ile bugüne kadar büyük kısmı enerji ve silah sektöründe olmak üzere yaklaşık 138 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.



KANLI İHALE YARIŞI


Karlı ve kanlı anlaşmaların ne kadarının hayata geçirileceği belirsizken 12,5 milyar dolarlık kesimi başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleriyle yapıldı.


İngiltere, Mısır'a yatırım tutarını, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 30 artırırken, Mısır'ın petrol üretiminin yüzde 15'ini ve doğalgaz üretiminin ise yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiren İngiliz petrol şirketi BP, Sisi'nin yönetime gelmesinin ardından 12 milyar dolar değerinde enerji anlaşması imzaladı. Alman Siemens de Mısır'da 8.9 milyar dolarlık 12 rüzgar parkı (600 rüzgar gülü) ve 3 gaz santrali kuracak.



BP ve Siemens'ten sonra Mısır'a büyük çaplı yatırım yapan bir diğer şirket ise İtalyan enerji şirketi Eni oldu.



Mısır'ın yolculuğu bizim yolculuğumuz


Geçen Mart ayında 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan İtalyan Eni firması, anlaşmayla 4 yılda Mısır'da 200 milyon varil petrol ve 33 milyar metreküp doğalgaz üretmeyi planlıyor. Anlaşmanın imzalandığı Mısır Ekonomik Kalkınma Konferansı'nda konuşan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Mısır'ın zorluğu bizim zorluğumuzdur, yolculuğu bizim yolculuğumuzdur ve istikrarı bizim istikrarımızdır. İtalya, Mısır'ın ekonomik ve sosyal gelişimini destekliyor” ifadelerini kullanmıştı. Amerikan şirketi General Electric de Mart ayı içerisinde Mısır'a 2,6 gigavatlık elektrik kapasitesi sağlayacağını duyurmuştu.



RUSYA'DAN NÜKLEER YATIRIM






ABD Başkanı Barack Obama, Mart'ta Mısır'a yılda 1,3 milyar dolarlık silah yardımı yapacaklarını ilan etmişti. Amerikan hükümeti de, daha önce Sisi'nin ekonomik reform ajandasına destek sözü vermişti. Rusya ve Mısır arasında şubatta nükleer santral ön anlaşması imzalandı. Rusya'nın Rosatom şirketi, Mısır'ın ilk nükleer santralini yapacak. Çin'in State Grid şirketi de Mısır'da 1 milyar 800 milyon dolarlık 500 kilovat kapasiteli elektrik hattı inşa edeceğini açıklamıştı.




#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#New York Times
#The Guardian
#Financial Times
#Bild
#Amerikan General Electric
#Çinli State Grid
9 yıl önce