|

Letonya yeni cumhurbaşkanı Vejonis

Letonya’nın yeni cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmak için söz verdi

Yeni Şafak
20:09 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:37 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Letonya'da Yeşiller ve Çiftçiler Birliği'nden Savunma Bakanı Raimonds Vejonis, cumhurbaşkanı seçimin beşinci turunda 55 oy alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.



Meslektaşlarına, rakiplerine ve ailesine teşekkür eden Vejonis seçimden sonra yaptığı ilk açıklamada, Letonya'nın kalkınmasına katkıda bulunmak için söz verdi.



Letonya Parlamentosu, Vejonis'in 3 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimin beşinci turunda tek aday kalarak 42'ye karşılık 55 oy aldığını açıkladı. Seçimde, ceza davası bulunan Dainis Liepins dışında 99 milletvekillinin oy kullandığı kaydedildi.



Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda adayların hiçbiri 50'nin üzerinde oy alamadığı için anayasaya göre oylama, eleme sistemiyle yapıldı.



İkinci turda Letonya Bölge Derneği lideri Martins Bondars, üçüncü turda muhalefet partisi Rıza'nın temsilcisi ve Milletvekilli Sergey Dolgopolov, dördüncü turda ise eski Adalet Bakanı, Milli Birliğin desteklediği Egils Levits yarıştan koptu.



Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci ve ikinci turunda 34, üçüncü turunda 35, dördüncü turunda ise 46 oy alan Vejonis'in dört yıllık görev süresine temmuz ayında başlayacağı ve o zamana kadar Savunma Bakanı görevini yürüteceği bildirildi.



Rusya'nın Pskov bölgesinde doğan 48 yaşındaki Vejonis, Letonya Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu. 2002-2011 yıllarda Bölgesel Kalkınma Bakanlığı yapan yeni Cumhurbaşkanı, 2 kez milletvekilli seçilmişti.



Mevcut Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, 2. kez aday olmayacağını açıklamıştı.

#Letonya
#Raimonds Vejonis
9 yıl önce