|

Londra toz duman

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere’nin bulvar gazetesi Sun’a verdiği röportajda ülke başbakanı Theresa May’i yerden yere vurdu. Trump, May ile buluşmasından sonra ise “Sahte haber” diyerek elini temizledi. Londra sokaklarında da Trump’a karşı protestolar vardı. Ziyareti sırasında gösterilerden uzak kalmak isteyen Trump, askeri helikopter kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:10 - 14/07/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Başkent Londra’daki Parlamento Meydanı’nda toplanan on binlerce gösterici “Hoşgelmedin Trump” yazılı dövizler taşırken 6 metre yüksekliğindeki, altı bezli ve Trump’ın Twitter kullanımına atfen eline bir cep telefonu tutuşturulan ‘Bebek Trump’ balonunu uçurdu.
Başkent Londra’daki Parlamento Meydanı’nda toplanan on binlerce gösterici “Hoşgelmedin Trump” yazılı dövizler taşırken 6 metre yüksekliğindeki, altı bezli ve Trump’ın Twitter kullanımına atfen eline bir cep telefonu tutuşturulan ‘Bebek Trump’ balonunu uçurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere’nin bulvar gazetesi Sun’a verdiği röportajda ülke başbakanı Theresa May’i yerden yere vurdu. Brexit yol haritasının İngiltere-ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasını bitirebileceği sözleri depreme yol açan Trump, May ile buluşmasından sonra “Sahte haber” diyerek elini temizledi. Eleştirdiğini reddetmeyen Trump, May hakkında iyi şeyler de söylediğini ancak bu kısmın yayımlanmadığını söyledi.


GÖRÜŞTÜKTEN SONRA ÇARK ETTİ

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla yeni bir fırsat penceresi açıldığını belirten ABD Başkanı, iki ülkenin doğrudan ticaret yapabileceğini söyledi. “Başbakan ile görüştükten sonra bunun mümkün olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullanan Trump, “Hazırladığımız plan İngiltere’nin dünyanın dört bir yanı ile ticaret anlaşmaları yapmasını sınırlamıyor” dedi.


“MAY BENİ DİNLEMEDİ”

Trump, İngiltere hükümetinin Brexit sonrası için öngördüğü planın “insanların oy verdiğinden çok daha farklı” olduğunu söyledi. Trump, “Ona bunun nasıl yapılması gerektiğini söyledim. Karar onun. Başka bir yoldan gitmek istedi. Beni dinlemedi” dedi.


BORİS MUHTEŞEM

ABD Başkanı Trump, AB’ye karşı katı olmasının nedenini de “Ticari olarak ABD’ye adil davranmadılar” sözleriyle açıkladı. Trump ayrıca hafta başında Dışişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Boris Johnson için “Çok iyi bir başbakan olur” ifadesini kullanarak May’in rakibini destekledi. İngiltere’de hükümet adına AB ile ayrılma sürecini müzakere eden Brexit Bakanı David Davis ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson, hükümetin Brexit planına tepki olarak hafta başında görevlerinden istifa etmişlerdi.

  • Helikopter kullandı
  • Başta Londra olmak üzere ülkenin pek çok kentinde yüz binlerce kişinin katıldığıTrump karşıtı gösterilerden uzak kalmak isteyen Trump, İngiltere içindeki seyahatlerinde askeri helikopter kullanıyor. Trump İngiltere’den İskoçya’ya hareket ederek hafta sonunu ülkedeki kendisine ait golf tesislerinde geçirecek.

Bakan yardımcısı: Terbiyesiz

İngiliz hükümetinin üniversitelerden sorumlu bakan yardımcısı Sam Gyimah, Donald Trump’ın İngiltere Başbakanı Theresa May’e karşı tavrına Twitter’dan tepki gösterdi. Gyimah, ‘’Görgüyü, terbiyeyi nerede bıraktınız Sayın Başkan?’’ ifadelerini kullandı.


‘Bir daha gelmem’

İngiltere ziyaretinde protestolar ile karşılanan ABD Başkanı Donald Trump, hoşnutsuzluğunu, “Londra’yı şehir olarak severdim. Çok uzun zamandır gelmedim. Ancak buraya hoş gelmediğinizi hissettirdiklerinde niye burada kalasınız ki?” sözleri ile dile getirdi. Trump, protestolara izin vermesi nedeniyle Londra Belediye Başkanı Sadık Han’a da eleştirilerde bulundu. “Yaşanan teröre bakın. Londra’da olup bitenlere bakın” ifadelerini kullanan Trump, “Bence Han terör konusunda kötü iş çıkardı. Burada olup biten korkunç şeylere bakılınca bence suçla mücadelede de kötü iş çıkardı.” dedi. BBC’ye konuşan Sadık Han ise Trump’ın suçlamalarını ‘akıldışı’ diye niteledi. Terörizmin küresel bir sorun olduğunu belirten Londra Belediye Başkanı, “İlginçtir, Trump, Avrupa’daki diğer kentlerin belediye başkanlarını değil de beni eleştiriyor” dedi.

#ABD
#DOnald Trump
#İngiltere
6 yıl önce