|

'Merkel dağıttı'

Alman hükümeti krizin eşiğinde. Merkel ile koalisyon ortakları arasında göç konusunda anlaşmazlıklar sürerken, İçişleri Bakanı Seehofer, istifa edeceğini açıkladı. Merkel ve Seefoher'in müzakereler sırasında Başbakanlık ofisinin balkonunda çekilen fotoğrafı sıkça paylaşılırken, 'Merkel dağıttı' yorumları yapıldı.

Yeni Şafak
12:10 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:48 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Alman gazetesi Die Tageszeitung, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İçişleri Bakanı Horst Seefoher'in Başbakanlık ofisinin balkonundan çekilen bir fotoğrafını yayınlayarak 'Şerefe' başlığını attı.
Alman gazetesi Die Tageszeitung, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İçişleri Bakanı Horst Seefoher'in Başbakanlık ofisinin balkonundan çekilen bir fotoğrafını yayınlayarak 'Şerefe' başlığını attı.

Almanya İçişleri Bakanı Seehofer’in mülteci krizi yüzünden içişleri bakanlığı ile CSU genel başkanlığından istifa etmek istediği belirtildi.

Almanya Başbakanı Merkel'in koalisyon ortağı Seehofer’in istifa etmesinin ülkeyi krize sürükleyebileceği yorumlarını beraberinde getirdi. Merkel ile Seehofer'in Başbakanlık ofisinin balkonunda çekilen fotoğrafı,Alman basınında sıkça yer edinirken, "Merkel dağıtmış" şeklinde yorumlandı...


Seehofer’in partisinin yönetim kurulu toplantısında istifasını sunduğu ancak CSU Meclis Grubu Başkanı Alexander Dobrint ve partinin önde gelen isimlerinin Seehofer’i bu karardan vazgeçirmeye çalıştığı ifade edilmişti.

  • 2008 yılından beri CSU’NUN Başkanlığını yürüten Seehofer, CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel ile Seehofer arasında bir süredir mülteci ve iltica politikaları nedeniyle derin görüş ayrılıkları yaşanmasının ardından hükümet krizine sebep oldu.

Merkel'e destek

CDU yönetimi Merkel’in önerilerine ve AB düzeyinde çözümden yana olan tutumuna tam destek verdi. Pazar akşamı CSU ile aynı saatlerde Berlin’de toplanan CDU yönetimi, Seehofer ile yaşanan krizin ayrıntılarını ele aldı.

  • Toplantıda açıklama yapan CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya’nın tek taraflı kararı ile başka bir AB ülkesinde kayıtlı olan sığınmacıların Almanya’ya girişine izin verilmemesine karşı olduklarını belirtmişti.

Seehofer’e ırkçı Kurz’dan destek

AB ülkelerinin dış sınırlarının yasa dışı göçe ve terörizme karşı korunması amacıyla Alman ve İtalyan hükümetleri ile birlikte daha sıkı iş birliği yapacaklarını ifade eden Kurz,
İtalya sahillerine sığınmacıları taşıyan insan tacirlerine karşı da mücadele edeceklerini belirtti.



Bakan Seehofer AB dış sınırlarının korunması konusunda Avusturya'nın planlarını tümüyle desteklediklerini belirterek, bunların başarılı olması durumunda Almanya ve Avusturya sınırının korunmasına gerek kalmayacağını ifade etti.

Merkel ortaklarına mektup gönderdi

Merkel, CSU ve SPD liderleri ile meclis grubu başkanlarını telefonla aradı, ardından 8 sayfalık mektup gönderdi. Horst Seehofer’ ise mektupta sığınmacılarla ilgili alınacak bir dizi tedbirle ilgili bilgi verdiği ifade edildi.

Mektupta, daha önce başka bir AB ülkesinde kayıt altına alınan sığınmacıların, ülkede daha hızlı iltica sürecinden geçmeleri için toplu kabul merkezlerine alınmalarının öngörüldüğü ve merkezlerden ayrılmalarının önlenmesinin istendiği kaydedildi. Ayrıca, mektupta Merkel'in Almanya'ya girmeye çalışan sığınmacıların ilk kayıt altına alındıkları ülkelere hızlıca geri gönderilmeleri konusunda 14 AB ülkesinden onay aldığı belirtildi.

Bavyera Bakanı Markus Söder : Seehofer hepimizi şaşırttı

İçişleri Bakanı Seehofer’in istifası kendi partisinden de tepki aldı. Bavyera eyalet başbakanı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

#Almanya
#Merkel
#Avrupa
6 yıl önce