|

Moskova: Suudi Arabistan ile İran arasında arabuluculuk rolüne hazırız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov verdiği demeçte, Rusya'nın Suudi Arabistan ve İran ile temas halinde olduğunu ve Riyad ve Tahran'ın buna ihtiyacı olursa arabulucu rolü oynamaya hazır olduğunu söyledi.

16:25 - 8/11/2022 Salı
Güncelleme: 16:50 - 8/11/2022 Salı
Diğer
Arşiv
Arşiv

Moskova'nın, İran'ın Suudi Arabistan'a yönelik saldırı iddiasıyla ilgili medya iddiaları üzerine Riyad ve Tahran ile temas halinde olup olmadığı sorulduğunda Bogdanov, "Elbette hem Suudi dostlarımızla hem de İranlı dostlarımızla temas halindeyiz" dedi.

TASS'a göre, "Ve tabii ki tüm yanlış anlamaların ve çelişkilerin müzakere masasında yapıcı bir diyalog çerçevesinde çözülmesinden yanayız. Biz her zaman hazırdık ve arkadaşlarımız tarafından talep edildiği takdirde Riyad ve Tahran arasında arabuluculuk rolü oynamak için çaba sarf etmeye hazırız" diye ekledi.

Kısa süre önce Suudi Arabistan'ın, İran'dan krallıktaki hedeflere yakın bir saldırı uyarısı konusunda ABD ile istihbarat paylaştığı iddia edildi.

Beşinci tur görüşme Irak'ta yapıldı

İddia edilen rapor yayımlanırken, OPEC'nın petrol üretimini azaltma kararı nedeniyle son haftalarda Riyad ve Washington arasındaki ilişkiler zayıfladı ve İran ve Suudi Arabistan, diplomatik ilişkilerin bir süreliğine kesintiye uğramasının ardından güvenlik düzeyinde görüşmelerde bulundu. Geçen yıl dört tur Tahran-Riyad müzakereleri yapıldı ve beşinci tur birkaç ay önce Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapıldı.

Nasır Kenani, "Bu tür taraflı haberler, bazı Batılı ve Siyonist çevreler tarafından, İran İslam Cumhuriyeti aleyhine olumsuz bir atmosfer yaratmak ve bölge ülkeleriyle gelişen ilişkilerin gidişatını yok etmek amacıyla yapılmaktadır" dedi.

#İran
#Suudi Arabistan
#Rusya
#Moskova
#arabuluculuk
1 yıl önce