|

Moskova'ya tarihi ziyaret

Suudi Kral Selman 100 kişilik heyetle Moskova’ya geldi. İki eski rakibin buluşması, küresel güç ilişkilerinde yeniden yapılanmanın habercisi. Rusya’ya yakınlaşan Riyad yönetimi, diplomatik ilişkilerini çeşitlendirerek ABD’ye bağımlılığını azaltmayı, Batı yaptırımı altındaki Rusya ise enerji sektörüne yatırım çekmeyi, savunma sanayine yeni pazar kazandırmayı ve Ortadoğu’da anahtar oyuncu olmayı hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:01 - 6/10/2017 Friday
Güncelleme: 05:28 - 6/10/2017 Friday
Yeni Şafak
Suudi Arabistan Kralı Selman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin’de tarihi bir fotoğrafa imza attı. İlk kez tahttaki bir Suud Kralı Rusya’ya resmi ziyarette bulundu.
Suudi Arabistan Kralı Selman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin’de tarihi bir fotoğrafa imza attı. İlk kez tahttaki bir Suud Kralı Rusya’ya resmi ziyarette bulundu.

Rusya’yı ziyaret eden ilk Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz üç günlük resmi temaslar için dün Moskova’ya geldi. Kral Selman’ın Moskova’da gerçekleştireceği görüşmelerin merkezinde enerji piyasası, Ortadoğu, Suriye’deki iç savaş ve İran yer alıyor. 100 iş adamının eşlik ettiği ziyarette farklı alanlarda 25 anlaşmanın yapılması planlanırken Kral Selman’ın 3.5 milyar dolarlık silah alım anlaşmasına imza atması da bekleniyor. Kral Selman ile Moskova’da yaptıkları görüşmenin ardından konuşan Putin, “Bu, ikili ilişkiler tarihinde Suudi Arabistan Kralı’nın Rusya’ya yaptığı ilk ziyaret. Bu ziyaret, başlı başına dönüm niteliğinde bir gelişme. İlişkilerimiz son derece büyük bir tarihe sahip” dedi. Putin, Kral Selman ile görüşmesini, “anlamlı, müstaik ve mahrem” olarak nitelendirdi. Kral Selman ise şu ifadeleri kullandı: “Bir dost ülkede bulunmaktan mutluyuz. Barış ve güvenlik ile küresel ekonominin gelişmesi için ikili ilişkileri geliştirme niyetindeyiz.”

RİYAD’LA ZORLU SÜREÇ

Petrol devi bu iki eski rakibin buluşması, küresel güç ilişkilerinde yeniden yapılanmanın habercisi. İki taraf uzun süreli düşmanlığı sona erdirme, ticari ve ekonomik anlaşmalar yapma ve Suriye’de barış potansiyelini müzakere etme yönünde ilerliyor. Ziyaretin ilk günü 14 anlaşma imzalayan taraflar Suriye'de önceliğin terörle mücadele olduğu hususunda anlaşma sağladıklarını da açıkladı. Rusya’ya yakınlaşan Riyad yönetimi, diplomatik ilişkilerini çeşitlendirerek ABD’ye bağımlılığı azaltmayı hedeflerken bölgenin kilit oyuncuları Türkiye ve İran ile güçlü ortaklıklar geliştiren Moskova’yı Suudi Arabistan’la yürütmesi zorlu bir süreç bekliyor.

RUSYA YATIRIMA SUSADI

Kırım’ın işgali ve Ukrayna’daki savaş gerekçesiyle Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’da enerji sektörünün yatırım ihtiyacı var. Moskova, yatırım ihtiyacının karşılanması için Çin ve Katar’dan sonra Suudi Arabistan’a da yöneldi.

1 MİLYAR DOLARLIK FON

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, ziyaret sırasında imzalanacak anlaşmaların toplam değerinin 3 milyar doları bulacağını açıkladı. Putin ve Kral Selman’ın, enerji projelerini desteklemek üzere yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım fonu kurmaları da bekleniyor.

  • S-400 için anlaştılar
  • Al Arabiya, Suudi Arabistan ile Rusya’nın S-400 füze savunma sistemi alımı konusunda anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın Moskova’nın kendi savunma sanayii için yeni pazarlar arayışında önemli bir hamle olduğu değerlendiriliyor. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasında savunma sanayii alanında işbirliğinin güçlenmesi bekleniyor.
OPEC ÖNCESİ İSTİŞARE

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in Üst Yöneticisi İgor Seçin de dünyanın en büyük petrol şirketi olan Saudi Aramco’nun gelecek yıl planlanan halka arzında yer almak istediklerini açıklamıştı. Kral Selman’ın ziyareti, gelecek ay Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) zirvesinin öncesinde bir istişare niteliği de taşıyor. Rusya ve Suudi Arabistan, OPEC’in en güçlü üyelerinden. OPEC ülkeleri geçen Aralık ayında düşen petrol fiyatları nedeniyle petrol üretimini kısma kararı almıştı.

#Rusya
#Suudi Arabistan
#S400
7 years ago