|

Münbiç’te ikinci devriye

Mehmetçik, teröristlerden temizlenecek kentin kuzeyinde ikinci devriyeyi attı. Dışişleri, Münbiç planının ‘tıkır tıkır işlediğini’ bildirirken ABD’li albayın sözleri kafaları karıştırdı: “Türk askeri Münbiç’in içine girmeyecek.”

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2018 jeudi
Güncelleme: 09:08 - 21/06/2018 jeudi
Yeni Şafak
TSK, Münbiç’in terör örgütü PKK’dan arındırılması çerçevesinde ilçede ikinci  devriye görevine başladı.
TSK, Münbiç’in terör örgütü PKK’dan arındırılması çerçevesinde ilçede ikinci devriye görevine başladı.

2016 yılından beri terör örgütü PKK/PYD'nin işgali altındaki Münbiç'e ilişkin hazırlanan plan işliyor. ABD-Türkiye arasında varılan mutabakatla belirlenen takvim gereği teröristlerin kenti bir ay içinde boşaltması gerekiyor. Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesi ile PKK işgalindeki toprakları ayıran Sacu Çayı çevresinde 18 Haziran'da Mehmetçiğin başlattığı askeri devriye faaliyeti dün de devam etti. Münbiç kuzeyindeki Dadat belde kırsalında icra edilen görev kapsamında TSK'ya ait zırhlı araçlar Cerablus-Münbiç cephe hattında ikinci kez dolaştı. İki saat süren devriyenin tamamlanmasının ardından TSK birlikleri yurda sorunsuz geri döndü. Bölgedeki son duruma ilişkin bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında mutabık kalınan 'Münbiç yol haritası'nın takviminin 'tıkır tıkır işlediğini' belirterek, "Şu ana kadar yol haritası güzel bir şekilde herhangi bir problem çıkmadan uygulanıyor. Biz de bunu arzu ediyoruz" dedi.


MASADA KAYBETMEYELİM

"Burada güvenlik boşluğu oluşturmamak için birlikte devriye gezeceğiz. Bu süreçte de yine güvenlik birimlerini ve Münbiç'i yönetecek kişileri birlikte tayin edeceğiz. Yani yerel halka teslim edeceğiz. Onları da eğiteceğiz. Münbiç'i istikrara kavuşturacağız" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu konuda çok kararlı olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Kararlı olduğumuzu herkese gösterdik. Dost da gördü. Düşman da gördü. Komşularımız da müttefiklerimiz de gördü. Kararlılığımızı DEAŞ'a karşı Fırat Kalkanı'nda gösterdik, Afrin'de Zeytin Dalı Harekâtı'yla gösterdik. Bu kararlı tutum önemli gelişmelere sebep oldu. Münbiç'te diplomasi yoluyla biz bu sonuçları elde ettik. Sahadaki kazanımları masada kaybetmemek gerekir" diye konuştu.


Sanki habersiz!

Münbiç’teki devriyeler Türkiye-ABD arasındaki işbirliğiyle yürütülüyor. Bugüne kadar icra edilen faaliyetler neticesinde devriye güzergahında bulunan PKK’lıların bulundukları mevzi ve karakolları terk ettikleri bildirildi. Koordineli/bağımsız atılan devriyelerin ileriki safhalarda ortak/müşterek yapılmaya başlanması ve bunun Münbiç geneline yayılması, PKK’lılarda bulunan ağır silahların toplanması, teröristlerin bölgeyi terkinin sağlanması hedefleniyor. Ancak ABD ordusunca dün yapılan açıklama kafaları karıştırdı. Pentagon sözcülerinden Albay Sean Ryan, Türk askerinin Münbiç içine girmeyeceğini iddia etti. Basın mensuplarının, “PKK/PYD kentten çıkarılacak mı?” sorusuna kaçamak cevap veren Ryan, “Savaş zamanlarında hiçbir şeyin asla yüzde yüz garantisi olmaz” dedi. ABD güçlerinin Münbiç’te kurduğu yeni üsler ise dikkat çekici. Kentin güneyindeki Medah bölgesine kurulan yeni kampla birlikte Pentagon’un Münbiç’teki üs sayısı 3’e yükseldi. ABD’nin Suriye’deki üsleri böylelikle toplamda 25’i buldu.


#Türkiye
#TSK
#Münbiç
il y a 6 ans