|

Müslümanları izleme davasında sivil gözlemci

ABD'nin New York kentinde, polisin müslümanları izlemesi davası için sivil gözlemci atanacak. Dava kapsamında sağlanan uzlaşmaya göre polis teşkilatı 1 milyon 600 bin dolarlık avukatlık ücretlerini ödemeyi de kabul etti.

Yeni Şafak
17:24 - 8/01/2016 Cuma
AA

ABD'nin New York kentinde, 11 Eylül saldırılarından sonra polisin müslümanları izlemesine karşı sivil gözlemci atanmasına karar verildi.



New York Polis Teşkilatı'nın (NYPD) herhangi bir haklı gerekçe olmadan müslümanları izlemesi nedeniyle açılan davada yeni bir gelişme yaşandı.



ABD'de 2002'den 2014'e kadar, müslümanların camilerde fotoğraf ve videolarını çeken NYPD, bu faaliyetlerinin incelenmesi için sivil gözlemci atanmasını kabul etti.



Davayla ilgili açıklamada bulunan yurttaşlık hakları avukatlarından Jethro Eisenstein, "Müslümanlar için bir başarı. Ama New York'taki herkes için de bir zafer bu. Çünkü herhangi bir grup hedef alındığında bütün gruplar zarar görebiliyor" dedi.



NYPD, avukatlık ücretlerini ödemeyi kabul etti


Dava kapsamında sağlanan uzlaşmaya göre ABD'nin en büyük polis teşkilatı NYPD, 1 milyon 600 bin dolarlık avukatlık ücretlerini ödemeyi de kabul etti.



NYPD'nin Terörle Mücadele ve İstihbarat birimi yardımcısı John Miller uzlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, "herhangi bir soruşturmanın, başlamasına, devamına ve kapanmasına engel olmuyoruz" dedi.



2013'te NYPD'ye karşı dava açan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nden (ACLU) Ulusal Güvenlik Projesi Direktörü Hina Shamsi, yapılan uzlaşmanın, önyargı temelli yasa dışı polis faaliyetlerine karşı güçlü bir mesaj olduğunu belirtti.



NYPD'nin 2002 yılı başından itibaren herhangi bir haklı gerekçe olmadan Müslümanlara karşı uyguladığı izleme programı, AP'nin 2011'de Pulitzer ödülü kazanan haberiyle ortaya çıkarılmıştı.



Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg döneminde eski New York Emniyet Müdürü Raymond Kelly'in öncülüğündeki müslüman toplumunun izlenmesini gerçekleştiren istihbarat birimi, geçen yıl Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun göreve getirdiği yeni Emniyet Müdürü William Bratton tarafından lağvedilmişti.



#abd
#newyork
#polis
#izleme
#müslüman
8 yıl önce