|

Müzakereler devam etmeli

Fransız lider Sarkozy'nin Türkiye karşıtı açıklamalarına AB başkentlerinden itirazlar geliyor. Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Türkiye'nin AB üyeliğine en başından beri destek verdiğini yineledi

Anvers
00:00 - 26/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:21 - 26/05/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Müzakereler devam etmeli
Müzakereler devam etmeli

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine karşı yaptığı açıklamaya AB liderleri tepki gösteriyor. Bunlardan biri de Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt. Türk kökenli iş adamlarının kurduğu Aktif Girişimciler Birliği'nin (UNACO) toplantısında konuşan Verhofstadt, Belçika'nın çok kültürlü yapısına dikkat çekerek, “birlikte barış içinde yaşamak için herkesin el ele vermesini” istedi.


AB DİN TEMELLİ DEĞİL

Belçika örneğinin AB için de geçerli olduğunu anlatan Verhofstadt, “Hoşgörülü ve karşılıklı anlayışın hakim olduğu toplum modelini sadece Belçika için değil, tüm AB için düşünmeliyiz. Çünkü son zamanlarda Avrupa'da korkuları ve ayrışmaları körükleyen söylemlerin arttığını gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

Verhofstadt, AB'deki genişleme tartışmalarında öncelikle Türkiye'nin öne sürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Bana göre AB'nin temelinde din yok. AB şu ya da bu kültürün birliği değildir. AB bir değerler bütünüdür. Ortak değerlerimizin oluşturduğu bir yapıdır. Burada Türkiye'nin de yeri olmalıdır. En başından beri Türkiye'nin üyeliğine destek verdim ve müzakerelerin devam etmesi talebimi hala koruyorum.”


ELÇİDEN FLAMANCA JEST

UNACO toplantısına katılan Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Fuat Tanlay ise Verhofstadt'a anadilinde seslenebilmek için konuşmasını Flamanca olarak okudu. Verhofstadt, önceki gün görüştüğü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye Türkiye ile müzakereler konusunda “yangına körükle gitmemesi” uyarısında bulunmuştu.


Arınç: Küresel AB için Türkiye şart

nSlovakya'nın başkenti Bratislava'da yapılan AB Parlamento Başkanları konferansında konuşan TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Türkiye'nin AB üyeliği küresel düzeyde karşılaştığımız mevcut sorunların cevabını ve fırsatların tümünü ihtiva eden bir sentezdir” dedi. Arınç, “Türkiye'nin AB'ye üye olmayı hedefleyen bir ülke olarak Avrupa'nın geleceği konusundaki tartışmaları yakından izlediğini” kaydetti. Türkiye'nin, AB'nin geleceğine ilişkin vizyonunu, “AB'nin küresel bir aktör olması” ifadesiyle dile getiren Arınç, “Türkiye'nin AB ile bütünleşmesinin tüm siyasal, ekonomik, kültürel ve bunların ötesinde stratejik sonuçlarıyla kıtanın sınırlarını aşan, önemli bir proje olduğunu” söyledi. Arınç, “Devam etmekte olan genişleme süreciyle hiç şüphesiz, Avrupa değerleri geniş kitlelere yayılacak” dedi.





17 yıl önce