|

Netanyahu anlaşmayı hazmedemedi

ABD-İran nükleer konusunda anlaşmasına İsrail'in olumsuz tavrı devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunda ikna olmasını eleştirerek, İran'a yönelik yaptırımların artırılması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
16:57 - 6/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:02 - 6/04/2015 Pazartesi

Netanyahu Amerikan ABC televizyonuna verdiği demeçte, İran'ı Batı ile müzakere masasına oturtan unsurun uygulanan yaptırımlar olduğunu belirterek, "Bu yaptırımların kaldırılması değil artırılması gerekiyor ki bugün geldiğimiz noktadan daha iyisini gerçekleştirebilelim" dedi.



Netanyahu'dan anlaşma yorumu: Kötü


Başbakan Netanyahu, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında varılan çerçeve anlaşmasını, İran'ın nükleer tesislerini tamamen ortadan kaldırmadığı için "kötü" olarak niteledi.



Netanyahu, "İsrail'in güvenliğini tehlikeye sokan çerçeve anlaşmasının Sünni nüfusun yoğunlukta olduğu ülkeleri silahlanma yarışına sokacağını" öne sürdü.



Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya tepki


İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşmaya varıldı. İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, bundan sonraki aşamada anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve nihai anlaşma 30 Haziran'da imzalanacak.



ABD, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "İran ile varılacak nihai anlaşmanın, İsrail'in var olma hakkının açıkça tanınmasını içermesi" önerisine karşı çıktı.



İsrail Başbakanı Netanyahu, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde çerçeve anlaşmasına varılmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, varılacak nihai anlaşmada Tahran yönetiminin, "İsrail'in var olma hakkını tanıması" gerektiğini ifade etmişti.






#abd
#abd dışişleri bakanlığı
#abd marie harf
#abd tahran
#iran abd ilişkileri
9 yıl önce