|

Netanyahu Avrupalılarla paylaşacak

İsrail Başbakanı Netanyahu, önümüzdeki günlerde Avrupa'ya yapacağı ziyaretlerde İran'la ilgili 'nükleer' belgeleri AB ülkeleriyle paylaşacak.

Yeni Şafak
11:43 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:58 - 4/06/2018 Pazartesi
Diğer
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'de İran'la ilgili bazı belgeler göstermişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'de İran'la ilgili bazı belgeler göstermişti.

'İsrail'in İran'ın nükleer silah yapma kararlılığını gösteren' gizli belgeleri İngiltere ve Avrupalı müttefikleriyle paylaşarak Tahran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeleri için baskıyı arttırdığı ifade ediliyor.

Gazetenin manşetinde yer alan haberde, gazete tarafından da yayımlanan 2001 tarihli gizli belgede, nükleer silahlarda kullanılacak kadar zenginleştirilmiş uranyum üretiminin resmen İran Savunma Bakanlığı'na devredilmesi emrinin yer aldığı belirtiliyor.

  • Bu belgenin dışındaki diğer 100 bin dokümanın İsrail gizli servisi Mossad tarafından Tahran'daki bir depoda ele geçirildiği vurgulanıyor.
  • Gazete, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun bu haftaki Avrupa ziyareti öncesinde belgelerin bir kısmının İngiliz, Fransız ve Alman istihbarat servisleriyle paylaşıldığını yazıyor.

Netahyahu'nun dünkü kabine toplantısında da İngiltere, Almanya ve Fransa'yı, ABD Başkanı Donald Trump gibi nükleer anlaşmadan çekilmeye ikna etmek için bir diplomatik girişim başlatacağını söylediği kaydediliyor.

'İran anlaşmadaki boşlukları kullanıyor'

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden silahsızlanma uzmanı Mark Fitzpartick ise, bulgulardan çıkartılması gereken doğru sonucun, "İran Anlaşması'ndan çekilmek yerine, bu belgeleri silahsızlanmanın doğrulanmasında ve nerelere bakılacağının bilinmesinde kullanılması olduğunu" vurguluyor.

Konuya başyazılarından birini de ayıran Times, "Tahran'ın yalanları" başlıklı yazıda "İran defolu nükleer anlaşmadaki boşlukları kullanıyor ve Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırıyor. Tahran nükleer silah konusundaki planlarını itiraf etmesi için baskı altına alınmalı" diyor.

Dikkat çeken satırlar şöyle;

#İran
#Netanyahu
#ABD
6 yıl önce