|

Netanyahu: 'Yanlış anlama olmasın' ziyareti

İsrail Başbakanı Netanyahu, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığından duyduğu rahatsızlığın üzerine, dün Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti. Netanyahu'ya İsrail Genelkurmay Başkanı'nın da eşlik ettiği ziyaretin 'yanlış anlama olmasın' diye yapıldığı ifade edildi. Netanyahu ile Putin, Suriye'de karşı karşıya gelmemek için anlaştı.

Yeni Şafak
13:53 - 22/09/2015 Salı
Güncelleme: 14:16 - 22/09/2015 Salı

İsrail hükümetinin geçtiğimiz hafta duyurduğu Rusya ziyareti dün Moskova'da gerçekleşti. İsrail Başbakanı Binmayin Netanyahu'ya İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gadi Eisenkot ve İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Herzl Halevi de eşlik etti.



'Yanlış anlama olmasın'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmede Netanyahu ziyaret sonrası yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, 'ziyaretinin amacının Rus ve İsrail kuvvetleri arasında yanlış anlama olmasını önlemek olduğunu' söyledi.



Netanyahu, İsrail ve Rusya'nın Suriye'deki askeri faaliyetlerini koordineli bir şekilde yürüteceğini, böylece iki ülke güçlerinin yanlışlıkla birbirini hedef almasının önleneceğini söyledi. Netanyahu,

"

Amacım, İsrail ve Rus askerleri arasındaki olası yanlış anlaşılmaların önüne geçmek

"

dedi ve Putin ile bu doğrultuda bir mekanizma kurulması konusunda anlaştıklarını belirtti.



Putin: Ortadoğu'da her zaman çok sorumlu hareket ettik


Netanyahu, Suriye'de Hizbullah'a silah tedariki sağlanmasını, Suriye ordusunun ve İran'ın İsrail'e karşı 'ikinci bir cephe' açmasını önlemeye kararlı olduklarını da ifade etti. Buna karşılık Putin, Rusya'nın Ortadoğu'daki hareketlerinin “Her zaman çok sorumlu olduğunu ve böyle olmayı sürdüreceğini" kaydetti. Putin, “Suriye ordusunun ve genel olarak Suriye'nin ikinci bir cephe açacak durumda olmadığını görüyor ve biliyoruz. Suriye kendi devletini korumaya çalışıyor" dedi.



İsrail basınına göre Netanyahu hükümeti, zaman zaman Hizbullah'a silah sevkiyat noktalarını hedef alan ve Suriye'den yapılan roket atışlarına cevap veren İsrail savaş uçaklarının, Rus jetleri ve Rusların kontrol ettiği uçaksavar sistemleriyle karşı karşıya gelmesinden endişe ediyor.



#netanyahu
#putin
#netanyahu yazılı açıklama
#rusya
#moskova
#netanyahu ve putin
9 yıl önce