|

Netanyahu'dan İsrail mahkemesine tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gaz anlaşmasını iptal eden mahkemenin kararının "Akdeniz'deki gaz rezervleri ile ilgili gelişmeleri ciddi şekilde tehdit ettiğini ve ülke ekonomisine ağır zarar verdiğini" söyledi.

Yeni Şafak
22:30 - 27/03/2016 Pazar
Güncelleme: 20:32 - 27/03/2016 Pazar
AA

Netanyahu, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Akdeniz'de bulunan gazın çıkarılması için enerji firmaları ile imzalanan anlaşmayı iptal ettiğini açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yaparak, şunları kaydetti:



"Yüksek Mahkeme'nin kararı İsrail devletinin sahip olduğu gaz rezervleri ile ilgili gelişmeleri ciddi şekilde tehdit etmektedir. İsrail, ticaret yapmanın zor olduğu aşırı yargı müdahaleleri olan bir devlet görünümü veriyor. Gazın denizin dibinde kalacak olmasına ve yüz milyarlarca şekelin İsrail vatandaşlarına ulaşmayacak olmasına kimsenin sevinmesi için bir sebep yok. Bu nadir kararın İsrail ekonomisine verdiği ağır zararın üstesinden gelmek için gerekli yolları arayacağız."



İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümetin Akdeniz'de bulunan gazın çıkarılması için Amerikalı ve İsrailli iki enerji firması ile imzaladığı anlaşmayı, "problemli" olduğuna hükmederek iptal etmişti. Amerikan menşeli Noble enerji firması ve İsrailli Delek grubu ile imzalanan anlaşmanın yeniden görüşülmesi için hükümete bir yıl süre tanıyan mahkeme, karara gerekçe olarak "anlaşmanın idari hukuk kurallarına aykırı olarak onaylanması ve bunun da Tekel Otoritesi'nin görüşlerini sınırlandırmasını" gösterdi.



Mahkeme, "istikrar fıkrasının yetki sahibi olunmamasına rağmen geçirildiğini ve bu yüzden yasallığının bulunmadığını" belirtti. Mahkemedeki beş yargıçtan dördünün "illegal" olduğu yönünde oy kullandığı anlaşmadaki "istikrar fıkrası", hükümet ve meclise ilgili anlaşmayı on yıl boyunca değiştirmeme koşulu getiriyor.

#Gaz anlaşması
#İsrail
#Netanyahu
8 yıl önce