|

Ortadoğu'daki son krizlerin arkasındaki isim

Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak'tan bu yana ABD'nin kriz coğrafyasına dönüştürdüğü Ortadoğu'da hemen her taşın altından o isim çıkıyor. Bugün, Trump'ın Yahudi damadı ve akıl hocası Jared Kushner'ın adının karıştığı krizleri inceliyoruz.

Yeni Şafak
15:40 - 9/11/2017 الخميس
Güncelleme: 16:15 - 9/11/2017 الخميس
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner
ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve baş danışmadı Jared Kushner.

Kushner, İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya'daki Nazi kamplarından kaçarak 1949'da ABD'ye yerleşen bir Yahudi ailesinin mensubu.

Jared Kushner, 1981 yılında New Jersey'de dünyaya geliyor. Harward ve New York üniversitelerini bitirerek, 2007'de babasının 1985 yılında kurduğu Kushner Companies şirketlerinin başına geçiyor.

Trump'ın damadının ve kızının Yahudi olması, ABD-İsrail ilişkileri açısından önem arz ediyor. Kushner'ın iyi olan ABD-İsrail ilişkilerini daha da pekiştireceği düşünülüyor.

  • Jared Kushner'ın 'Newsobserver' isminde bir gazetesi de var.


Suudi Arabistan'daki tasfiye'den 'Kushner' çıktı

Trump'ın damadı Kushner'ın ismini en son Suudi Arabistan'da 'yolsuzluk' adı altında yapılan tasfiye sonrası duyduk.

  • Kushner'ın tasfiyelerin yapılmasından sadece birkaç önce Suudi Arabistan veliaht prensi ile görüşmesi operasyonların ABD-Suudi Arabistan ittifakının ürünü olduğunu ortaya koydu. Kushner, 28 Ekim'de Riyad'da Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Beyaz Saray, gizli görüşme ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Trump'ın Yahudi damadı üzerinden şekillendirdiği Ortadoğu politikası endişelere yol açıyor. Kushner Haziran ayında da Kudüs'e gitmişti.

Katar krizinde de ABD'nin parmağı var

Kushner'ın daha Haziran ayında Katar ile Körfez ülkelerinde patlak veren krizde de adından sıkça söz ettirmişti. ABD Başkanı Trump'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretten kısa bir süre sonra Katar krizi patlak vermesi dikkat çekmişti.

Krizden para kazandı!

Geçtiğimiz mayıs ayında Suudi yetkililerle savunma sistemleri üreten Lockheed Martin şirketinin ticaret simsarlığını Kushner’in yaptığı ve Suudi Arabistan’a 100 milyar doların üzerinde silah sistemi satılmasını öngören anlaşmayı organize ettiği ortaya çıktı.

ABD'nin hedefinde Lübnan mı var?

Suudi Arabistan’daki gelişmeleri Lübnan’a yönelik bir saldırı için fırsat gören İsrail, lobilerini ABD üzerinden harekete geçiriyor.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, kurduğu hükümetin Aralık 2016'da meclisten güvenoyu almasının üzerinden 1 yıl geçmeden bugün istifa ettiğini açıklamıştı. Konuşmasında "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" belirten Hariri, "kendisine yönelik de bir suikast olabileceği endişesi taşıdığını" söylemişti.

Kushner'ın adı, Rusya ile işbirliği iddialarına karışmıştı.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesinde Rusya soruşturmasıyla ilgili açıklama yapan Kushner, şöyle konuşmuştu:

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüşmelerini kabul ettiğini belirten Kushner, bu görüşmelerin hiçbirinde "Moskova'nın Trump kampanyasına yardımı anlamında gizli iş birliği içerecek" bir konuşma geçmediğini veya böyle bir sonuç ortaya çıkmadığını vurguladı.

#Jared Kusnher
#ABD
#Donald Trump
#Ortadoğu
٪d سنوات قبل