|

Özbekistan 1 Ağustos'tan itibaren Kiril alfabesini bırakıp Latin alfabesi kullanacak

Özbekistan'da iki yıl önce çıkardığı yasa devreye girdi ve Kiril alfabesi yerine 1 Ağustos’tan itibaren yazışmalar Latin alfabesinin kullanılacağını duyurdu. Yeni Şafak'a konuşan Özbekistan Kültür Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Marufjon Yuldashev, ''Özbekistan’da en büyük sorun çift alfabeden yararlanılması. Öğrenciler ilkokulda Latin alfabesini kullanırken üniversite ve iş yerlerinde Kiril alfabesi yaygındı. 1 Ağustos 2021 tarihine kadar bu sorun kalkmış olacak'' dedi. AK Parti MKYK üyesi ve Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Özbekistan'ı tebrik etti.

00:05 - 27/07/2021 Salı
Güncelleme: 18:07 - 27/07/2021 Salı
Yeni Şafak
Foto: Arşiv.
Foto: Arşiv.

Özbekistan, Özbek dilinin yazılı konuşma normlarının ve kurallarının geliştirilmesi ve Latin alfabesine dayalı Özbek alfabesinin tam olarak uygulanması üzerine çalışmalarını sonuçlandırdı. Ülkede 1 Ağustos'tan itibaren yazışmalar ve tabelalarda Latin alfabesi kullanılacak.

  • Özbekistan'da şu anda kullanılan iki alfabe var: Kiril ve Latin. Ülkede bir takım sorunlara yol açtığından Özbekistan Cumhurbaşkanı, 21 Ekim 2019 tarihinde “Özbek Dilinin Devlet Dili Olarak Prestijini ve Konumunu Artırmanın Önemi" kararnamesini imzaladı. Alınan kararlar Özbekçenin devlet dili olarak gelişmesi ve yaygın kullanılmasını destekleme yönünde olduğu belirtildi.

"Çift alfabe ülkemizde sorun oluyordu"

Yeni Şafak'a konuşan Özbekistan Kültür Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Marufjon Yuldashev, ''Özbekistan’da en büyük sorun çift alfabeden yararlanılması idi. 30 senedir Kiril ve Latin yazılarını kullanıyorduk. Bu bir takım sorunları ortaya çıkarıyordu. Öğrenciler ilkokulda Latin alfabesini kullanırken, üniversite ve iş yerlerinde Kiril alfabesi yaygındı. 1 Ağustos 2021 tarihine kadar bu sorun kalkmış olacak. Devlet kurumlarının adları, mühürleri, basın-yayın kuruluşları, yayınevleri tamamen Latin alfabesine geçiyor'' dedi.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal,
"Kardeş Özbekistan’ı Tebrik ederiz"
ifadelerini kullandı.

Özbekistan'dan Rusya'ya "iç işlerine müdahale" suçlaması

Geçtiğimiz yıl hazırlıklarına başlanan karar öncesi açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Özbeklerin Özbekistan toplumunda 'azınlık' statüsünde olduğunu belirtmişti.

Moskova yönetimi ayrıca, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı tarih, zaman ve ikili ilişkilerin kalitesine tam karşılık olarak Rusça'nın resmi kullanımını korumaya çağırmıştı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya verdiği yanıtta, Moskova yönetiminin ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini vurgulamıştı.

#özbekistan
#rusça
#türkçe
#resmi dil
#anayasa
#rusya
#özbekçe
#azınlık
3 yıl önce