|

Pakistan ve İran’dan yeni ittifak

Trump’ın hedefindeki İran ve Pakistan safları sıklaştırıyor. Devrim Muhafızları Komutanı Ali Caferi, Tahran’ı ziyaret eden Pakistan Genelkurmay Başkanı Cavid Bajva’ya, İran’daki gönüllü gençlerden oluşan “Besic”lere benzer birlik kurmalarını önerdi. Caferi bu konuda işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:49 - 11/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Bajva (solda), İran temasları kapsamında Tuğeneral Emir Hatami ile de bir araya geldi. İki komutan, bölgede istikrarın sağlanmasına yönelik işbirliğini görüştü.
Bajva (solda), İran temasları kapsamında Tuğeneral Emir Hatami ile de bir araya geldi. İki komutan, bölgede istikrarın sağlanmasına yönelik işbirliğini görüştü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde İran’a karşı artan baskıları ve yeni Afganistan stratejisiyle Pakistan’ı hedef alması bölgede yeni bir ittifakı doğuruyor. İran’ın başkenti Tahran’da Salı günü görüşen Pakistan Genelkurmay Başkanı Cavid Bajva ve İran Devrim Muhafızları (IRGC) Genel Komutanı Muhammed Ali Caferi, askeri ve savunma alanında işbirliğinin geliştirmesi konularını ele aldı. Bacva’ya, Pakistan Ordusu’nu desteklemek için İran’daki ‘Besic’ kuvvetlerine benzer bir birliğin kurulması tavsiyesinde bulunan Caferi, İran güçlerinin bu konuda Pakistan ordusuyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Caferi, gönüllü gençlerden oluşan bir milis teşkilatının kurulmasının “Pakistan’daki güvenliği sarsan taraflara karşı önlem sağlayacağını” belirtti.

TRUMP PAKİSTAN'I TEHDİT ETMİŞTİ

Pakistan’ın, ABD düşmanlığıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken IRGC Komutanı, İran’ın düşmanın tehditlerine karşı 40 yıllık deneyimini Pakistan ile paylaşmaya hazır olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz aylarda yeni Afganistan stratejisini açıklayan ABD Başkanı Trump, 16 yıllık savaşı bitirme vaadinden dönerek Pakistan’ı hedef almıştı. Yeni stratejinin bir ayağının, Pakistan’a yönelik politikalarında değişikliğe gitmenin oluşturduğunu belirten Trump, Pakistan’ı Afganistan politikalarını değiştirmediği takdirde sonuçlarına katlanmakla tehdit etmişti. ABD Başkanı’nın İran’a yönelik baskıları da son dönemde ek yaptırımlarla artış gösterdi. ABD son olarak, Devrim Muhafızları Ordusu’nu küresel terörizme ilişkin Başkanlık Kararnamesi ve Amerika’nın Düşmanlarına Yönelik Yaptırım Yasası kapsamına almıştı.

#ABD
#Pakistan
#İran
6 yıl önce