|

'Panama Belgeleri'ni ortaya çıkaran gazeteci öldürüldü

Malta'da araştırmacı gazeteci Galizia, otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Galizia, dünyayı sarsan 'Panama Belgeleri'nin Malta ayağını ortaya çıkarmıştı.

Yeni Şafak
12:26 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 12:38 - 17/10/2017 Salı
AA
Malta'da muhalif duruşuyla bilinen araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Malta'da muhalif duruşuyla bilinen araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Malta'da muhalif duruşuyla bilinen araştırmacı gazeteci ve blogger Daphne Caruana Galizia, otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Dünya çapında geçen yıl patlak veren ve kamuoyunda "Panama Belgeleri" diye bilinen olayın Malta ayağına dair ortaya çıkardığı bilgilerle gündeme gelen 53 yaşındaki Galizia, Bidnja semtindeki evinin yakınlarında, akşam saatlerinde otomobiliyle seyir halindeyken meydana gelen patlamada öldü.

Olayla ilgili savcılık soruşturma başlatırken, Malta Ordusundan bomba imha ekipleri de olayı aydınlatmak üzere inceleme başlattı.

  • Malta basınına yansıyan haberlerde, otomobilin infilak ettiği yerde oluşan çukurun büyük çapta patlayıcı kullanıldığını gösterdiği ve olayın suikast olma ihtimalini güçlendirdiği ifade edildi.

Daphne Caruana Galizia'nın, 15 gün önce savcılığa ölüm tehditleri aldığına dair başvuruda bulunduğu da öğrenildi.

  • Malta'da en çok okunan bloglardan birinin sahibi olan Galizia, geçen yıl Joseph Muscat liderliğindeki İşçi Partisi (LP) iktidarına mensup bakan Konrad Mizzi ile Başbakan Özel Kalem Müdürlüğü görevindeki Keith Schembri'nin, Panama Belgeleri'nde geçen, Panama merkezli offshore şirketlerinin olduğu bilgisini kamuoyuna aktaran kişiler arasında gösteriliyordu.

Kurmay ekibindeki bazı kişilerin adlarının Panama Belgeleri'nde geçmesi nedeniyle zor zamanlar geçiren ve bu yıl gittiği erken seçimde buna rağmen koltuğunu korumayı başaran Başbakan Muscat ise gazetecinin öldürülmesine tepki gösterdi.

Joseph Muscat, Twitter hesabından, "Bugün ifade özgürlüğüne ve vatandaşımıza barbarca bir saldırı gerçekleşti. Adalet tecelli edene kadar rahat olmayacağım. Ülke adaleti hak ediyor." diye yazdı.

LP'nin Twitter adresinden yapılan açıklamada da "Bugün, Malta gibi özgür ve demokratik bir ülkede yaşanan şey kabul edilemez. Bizim ülkemiz için çok kötü bir gün." ifadeleri kullanıldı.

Anamuhalefet Milliyetçi Parti (NP) lideri Adrian Delia ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, bu akşam olay yerine giderek gazeteci Galizia'yı anacağını duyurarak, "Bu, demokrasi ve ifade özgürlüğünün çökmesidir. Buna karşı asla sessiz kalmayacağız." ifadelerini kullandı.

NP'nin eski lideri Simon Busuttil de "Daphne Caruana Galizia öldürüldü. Hukukun üstünlüğü çöktü. Demokrasimiz tehlikede." diyerek olaya tepki gösterdi.

#Daphne Caruana Galizia
#Malta
6 yıl önce