|

Paşinyan yenilgiyi ilan etti ve Ermenistan Karabağ’da teslim oldu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanlarıyla ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurdu. Paşinyan bu durumun kendisi ve Ermenistan halkı için 'son derece acı verici' olduğunu açıkladı. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın'dan sonra Dağlık Karabağ'ın tamamından da çekilecek. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkesin başladığını duyurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğine dikkat çekerek "Paşinyan, anlaşmayı kendi isteğiyle değil, Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzaladı" değerlendirmesinde bulundu.

01:06 - 10/11/2020 Salı
Güncelleme: 07:40 - 10/11/2020 Salı
Yeni Şafak
Paşinyan
Paşinyan

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanlarıyla ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurarak, bunun kendisi ve Ermenistan halkı için 'son derece acı verici' olduğunu ifade etti.

İnanılmaz acı verici

Zor bir karar aldıklarını kaydeden Paşinyan,
"Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile Karabağ savaşının sonlandırılmasına ilişkin bir anlaşma imzaladım. Zaten yayınlanan açıklamanın metni benim ve halkımız için inanılmaz acı verici."
ifadelerini kullandı.

Ateşkes bu gece başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkesin başladığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkes başladığını duyurdu.



  • Putin, televizyon yayınında yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya'nın, Dağlık Karabağ meselesine ilişkin ortak açıklamayı kabul ettiğini bildirdi.
"Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar."
diyen Putin, Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Karabağ'ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçlerinin konuşlandırılacağını belirtti.
  • Yerinden edilmişlerin ve mültecilerin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserinin kontrolünde Dağlık Karabağ'a ve
    etrafındaki bölgelere döneceğini aktaran Putin, esir ve cenazelerin değişiminin yapılacağını söyledi.
Bölgenin ulaşım bağlantılarında engellerin kaldırılacağını belirten Putin,
"Ulaşım, iletişimin kontrolü, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından da sağlanacak."
dedi.
  • Putin,
    "Varılan anlaşmalar, Dağlık Karabağ krizinin uzun vadeli ve kapsamlı çözümü için adil temelde, Ermeni ve Azerbaycan halklarının çıkarları doğrultusunda gerekli koşulları oluşturacak."
    ifadesini kullandı.


Aliyev açıkladı

  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ krizine ilişkin yapılan anlaşma kapsamında
    Moskova saatiyle 00:00'dan itibaren ateşkes ilan edildiğini bildirdi.
Aliyev, Dağlık Karabağ’daki
krizle ilgili halka seslendi.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında ortak bildirinin imzalandığını belirten Aliyev, bildirinin maddelerini okudu.

Kelbecer, Ağdam rayonu, Laçin Azerbaycan'a geri verilecek

Aliyev, "Kelbecer
15 Kasım,
Ağdam rayonu
20 Kasım,
Laçin ise
1 Aralık'a
kadar Azerbaycan'a geri verilecek." diye konuştu.
"Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak."
diyen Aliyev, Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini aktardı.

"Yeni bir format yaratıyoruz"

  • Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, çatışmalar süresince verdiği destek dolayısıyla teşekkür ederek
    "Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz."
    dedi.

"Paşinyan, anlaşmayı Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzaladı"

  • Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğine dikkati çeken Aliyev,
    "Paşinyan, anlaşmayı kendi isteğiyle değil, Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzaladı."
    değerlendirmesinde bulundu.

"Ermenistan'ın belini kırdık"

Aliyev, "27 Eylül'den bugüne kadar 300 civarında yerleşim biriminin kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı." dedi.

#Ermenistan
#Azerbaycan
#Rusya
3 yıl önce
default-profile-img