|

Polonya'da tartışmalı yargı reformu yasası protesto edildi

Polonya'da binlerce kişi, yargıda yapılan yeni bir düzenlemeyi protesto için sokağa çıktı.

Yeni Şafak
20:32 - 16/07/2017 Pazar
Güncelleme: 20:35 - 16/07/2017 Pazar
AA
Polonya'da tartışmalı yargı reformu yasası
Polonya'da tartışmalı yargı reformu yasası

Polonya'da binerce kişi, milletvekilleri ve adalet bakanına, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan atama yetkisi veren yasa tasarısının parlamentoda kabulünü protesto etti.

"Mahkemeleri Korumak Adına" sloganıyla başkent Varşova başta olmak üzere Polonya'nın birçok kentinde protestolar düzenlendi.

Varşova'daki protestocular, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisinin (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski aleyhine sloganlar attı.

Polonya'da PiS'in, "sadece seçkin sınıfa hizmet ettiği ve yozlaştığı" gerekçesiyle yargıda reform yapılması amacıyla önerdiği yasa tasarısı, parlamentoda yapılan oylamada milletvekillerinin onayını almıştı.

AB yetkilileri de yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle tasarıyı kınamıştı.

Avukat olan Kaczynski, Polonya'da yargı sisteminin, komünist dönemde var olanın devamı niteliğinde olduğunu ve "radikal değişiklere" ihtiyaç duyduğunu savunuyor.

Yasanın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Andrzej Duda tarafından onaylanması gerekiyor. Duda'nın yasa tasarısını veto etmesi beklenmiyor.

Polonya'da muhalefet partileri, yasanın, PiS'in çoğunlukta olduğu parlamentoya, yargıçların atanmasında güçler ayrılığı ilkesini ihlal ederek daha fazla söz hakkı tanıyacağı eleştirisini getiriyor.

Ülkede 2015'ten bu yana PiS iktidarında yürürlüğe giren tartışmalı reformlar, protestolara neden olmuştu.

#Polonya
#protesto
#Yüksek Mahkeme
7 yıl önce