|

Putin IŞİD ile mücadele planını açıkladı

IŞİD ile mücadele için ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonu, etkisiz olmak ve bölge için yeni risklere yol açabilecek tehlikeli adımlar atmakla eleştiren Rusya, kendi IŞİD planını hazırladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hazırladığı plan, dün ilk kez Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından açıklandı.

Yeni Şafak
12:14 - 4/08/2015 Tuesday
Güncelleme: 09:20 - 4/08/2015 Tuesday
Diğer

Katar'da dün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri dışişleri bakanlarıyla bir araya gelen Rus Bakan Lavrov, Putin'in IŞİD'le mücadele planını ilk kez açıkladı.



Yeni uluslararası bir koalisyon oluşturulmasını öngörüyor


Kommersant gazetesinin 'Rusya'nın IŞİD'e karşı kendi planı var' manşetiyle verdiği haberine göre plan, IŞİD'in etkisiz hale getirilmesi için Suriye ve Irak orduları ile Kürt güçleri ve diğer bölge ülkelerinin de dahil olduğu 'yeni bir uluslararası koalisyon' oluşturulmasını öngörüyor.



Yani Rusya'nın planı, IŞİD karşıtı koalisyonun bel kemiğine bölgenin esas aktörleri olan Bağdat ve Şam hükümetleri ile Kürt güçlerini yerleştiriyor.



Kommersant gazetesi, Lavrov'un Katar'daki temaslarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifası ve silahlı muhaliflere hava desteği verilmesinden yana olan ABD ile Arap ülkelerine karşı 'azınlık pozisyonunda kaldığı' yorumunu yaptı.



Haberde, Moskova yönetiminin IŞİD ile mücadelede henüz ilerleme sağlanamamışken Suriyeli muhaliflere hava desteği verilmesini, 'ölümcül felaketlere yol açabilecek bir hata' olarak gördüğü vurgulandı.



ABD'nin kurduğu IŞİD karşıtı koalisyonun bölgedeki tehditleri ortadan kaldırmakta başarısız olduğu belirtilirken, Rusya ve Şam hükümetini destekleyen diğer ülkelerin de BM kararlarına dayanmayan bu koalisyon ile işbirliği yapmaya hazır olmadığı kaydedildi.


ABD 'eğit-donat'ın 'ılımlı muhalifler'ine havadan destek verdi



Putin Mualim'le görüşmesinde de koalisyonu gündeme getirmişti


Haberde ayrıca, Rusya lideri Putin'in, haziran ayında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile yaptığı görüşmede, "Terörizmle etkin bir şekilde savaşmak için, bölgedeki tüm ülkelerin güçlerini birleştirmeliyiz. Böyle bir koalisyonu kurmak, bölge ülkelerinin geçmiş yıllardaki zorlu ilişkilerine bakılırsa kolay olmayacak. Ama Rusya bunun oluşturulması için elinden geleni yapacak" dediği hatırlatıldı.



#Putin
#Katar
#IŞİD
9 years ago