|

Riyad'ın Suriye konusundaki duruşu değişmedi

Rusya'da mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, Riyad'ın Suriye konusunda duruşunun değişmediğini belirterek, "Beşşar Esed sorunun bir parçası, çözümün parçası olamaz" dedi.

Yeni Şafak
18:38 - 11/08/2015 Salı
Güncelleme: 17:52 - 11/08/2015 Salı
AA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ülkesinin Suriye'ye konusundaki duruşunun değişmediğini belirterek, "Beşşar Esed sorunun bir parçası, çözümün parçası olamaz" dedi.



Cubeyr, Rusya'nın başkenti Moskova'da mevkidaşı Sergey Lavrov'la düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'deki olaylara değindi.



Rusya'nın "teröre karşı bölgesel bir koalisyon girişimi" konusunda bilgisinin bulunmadığını ve ülkesinin Esed rejiminin de yer alacağı koalisyonda yer almayacağını dile getiren Cubeyr, "Esed ve bizim aramızda bir iş birliği olması mümkün değil" ifadesini kullandı.



Suudi Arabistan'ın "DAEŞ'i püskürtme ve terörle mücadele için kurulan" ABD öncülüğündeki koalisyonda kurucu üye olduğuna işaret eden Cubeyr, ülkesinin hava kuvvetlerinin etkin olarak koalisyonun operasyonuna katıldığını aktardı.



Cubeyr, ülkesinin Suriye krizi için Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayınlanan "Cenevre Bildirisi" doğrultusunda siyasi çözüm çağrısı yapan ve buna destek olan bir konumda bulunduğunu belirterek, Moskova ve Riyad arasında bu bildiriyi anlama ve yorumlama konusunda farklılık bulunduğunu vurguladı.



"Esed'in çözümün bir parçası olmasını kabul etmemiz mümkün değil"


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, ülkesinin Suriye krizinin çözümü konusundaki görüşüne ilişkin, şunları söyledi:



"Tam yetkiye sahip, yeni anayasayı hazırlayacak, başkanlık seçimi ve genel seçime gidecek geçici yönetim heyeti kurulması maddesinin Esed'in varlığını kapsamadığı görüşündeyiz. Ancak Rusya'nın dostları, Esed rejiminin de aralarında yer aldığı Suriye'nin farklı unsurları ve oluşumlarının uzlaşısı esas alınarak, heyetin kurulması görüşünde. Esed rejimiyle diyaloğa girmemiz, iş birliği yapmamız veya Esed'in çözümün bir parçası olmasını kabul etmemiz mümkün değil. 300 binden fazla kişiyi öldüren, 12 milyondan fazla kişiyi yerinden eden, ülkedeki altyapıyı yıkan, DAEŞ'in girişine ve yayılmasına, daha sonra sanki terörle mücadele ediyormuş gibi destek almak için göz yuman kendisidir."



Cubeyr, "Rus dostlarla çeşitli noktalarda anlaşmaya varmak için diyalog ve çalışmaya devam edeceğiz. Terörle mücadele noktasında tamamıyle aynı düşüncedeyiz" dedi.



İki ülke arasındaki ilişkilere dair Cubeyr, şunları kaydetti:



"Siyasi, ekonomik, ticari, askeri, teknik ve diğer alanlarda da Rusya ile ikili ilişkilerimizin gelişmesi konusunda büyük beklentilerimiz var. 2. Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Rusya ziyareti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi, ikili ilişkilerde yeni bir aşamanın başlangıcı oldu. Enerji, inşaat, tarım, altyapı sektörlerinde de sıkı işbirliği bekliyoruz. Suudi Arabistan, Rusya'nın İskender füze savunma sistemlerine çok önem veriyor. Yakın gelecekte bu füze savunma sisteminin Suudi Arabistan'a ithali konusunda anlaşma imzalanmasını bekliyoruz."



Lavrov'un konuşması


Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Prens Muhammed bin Selman'ın hazirandaki Rusya ziyaretinin önemli olduğunu, Kral Selman'ın yıl sonunda Moskova'ya düzenlenmesi planlanan ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağını dile getirdi.



Moskova'nın Suriye konusunda askeri çözüme karşı olduğunu aktaran Lavrov, "Çözüm, Suriyelilerin kendi elleriyle ve ancak siyasi olur" diye konuştu.



"Girişim ile sahada koordinasyon ittifakı kastediliyor"


Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cubeyr'in, "Rusya'nın teröre karşı bölgesel koalisyon girişimi" konusunda bilgisinin olmadığı yönündeki sözlerine ilişkin, şu açıklamayı yaptı:



"Devlet Başkanı Putin girişiminde askeri ya da geleneksel bir koalisyon kurulmasını kastetmedi. Biz ortak bir ordu ya da komutanlık oluşturulmasına çalışmıyoruz. Girişimle sahada koordinasyon ittifakı kastediliyor. Şu an DAEŞ'le mücadeleyi kendi yararına gören bazı Suriyeli silahlı muhalif grupların yanında Suriye ordusu, Irak ordusu, destek veren milis güçler, iki ülkede de savaş veriyor. Dediğim gibi istenen koordinasyon koalisyonu. Eğer ortak amaç, ön planında DAEŞ'in olduğu terörle mücadeleyse sahada koordinasyon kurulmasını engelleyen nedir?"



Bunun üzerine tekrar söz alan Cubeyr, "İyi karşılamadan ötürü Rusya'ya teşekkür ediyoruz. Rusya ile anlaştığımız noktalar çok. Anlaşamadığımız noktalar da var. Ancak bizimki taktiksel anlaşmazlıklar ve bu örneğin teröre karşısındaki tutumumuz ve Suriye'deki krize siyasi çözümün gerekliliği gibi stratejik konulara dokunmuyor" dedi. Lavrov da Cubeyr'in bu sözlerine katıldığını kaydetti.

#Suudi Arabistan
#Adil el-Cubeyr
#Cenevre Bildirisi
#Rusya
9 yıl önce