|

Rusya: ABD yasak nükleer füzelerden üretecek

Rusya Savunma Bakanlığı, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması INF'den ayrıldığını duyuran ABD'nin iki senedir, anlaşma kapsamında üretimi yasaklanan orta ve kısa menzilli füzeleri üretme hazırlığında olduğunu öne sürdü.

Yeni Şafak
15:58 - 2/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 16:58 - 2/02/2019 Cumartesi
Arşiv
Arşiv

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) askıya aldıklarını duyurmasından sonra Savunma Bakanlığından, "
ABD 2 yıl önce füze üretmeye başladı
" şeklinde açıklama geldi.
  • ABD’nin, Rusya’nın ihlallerini gerekçe göstererek Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) askıya aldıklarını duyurmasından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu sabah INF’yi askıya aldıklarını bildirdi. Putin’in açıklamasından sonra ise RusyaSavunma Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.
ABD 2 sene önce anlaşmadan çekilmeye hazırlanıyorduSavunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "
Rusya Savunma Bakanlığının kesin istihbarat verilerine göre Haziran 2017 tarihinden beri ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan Tucson şehrinde bulunan silah ve ordu alanında iş yapan bir Amerikan firması Raytheon tarafından Kısa ve Orta Menzilli füze sistemlerin oluşturulması ve modernizasyonu için çalışma başlatılmıştır. Bu doğrultuda ABD yönetimi INF anlaşmasından birkaç yıl önce çekilmeye karar vermiştir
" denildi

Dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiklerini açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump ve NATO yaptığı açıklamalarla bu karar destek çıkmıştı.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması nedir?

1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi.

#Rusya
#Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması
#ABD
5 yıl önce