|

Huzur, güven ve pozitif istikrar

86 şube başkanı ile seçim sonuçlarını değerlendiren MÜSİAD, önceliklerinin ‘huzur, güven ve pozitif istikrar’ın devamı olduğunu açıkladı. Yeni bir hükümetin hızlıca kurulmasını beklediklerini açıklayan MÜSİAD, erken seçimin son tercih olması gerektiğini de savundu.

Yeni Şafak
04:00 - 14/06/2015 Pazar
Güncelleme: 22:31 - 13/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Eskişehir'de düzenlediği Genel İdare Kurulu'nun ardından açıkladığı bildiride hem seçim sonuçlarını değerlendirdi. Ülke genelinde bulunan 86 Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile yaptığı olağan Başkanlar Toplantısı'nda istikrarın korunması için atılması gereken adımlar görüşüldü.



MÜSİAD, 'ÖNCELİK KOALİSYON' DEDİ


Oluşan meclis aritmetiğinin bir partiye tek başına iktidar imkanı tanımadığının belirtildiği MÜSİAD bildirgesinde, “Milletimizin verdiği bu karar, tüm siyasi partiler için bir kayıp değil, özeleştiri imkanı doğurduğundan, kazanç olarak da değerlendirilmelidir” savunması yapıldı. Seçim sürecinde oluşan dargınlık, kırgınlık ve suçlamaların bir kenara bırakılması tavsiyesi yapılan bildirgede, “Seçmenin verdiği mesajın iyi anlaşılması ve bu Meclis içinden çıkacak yeni hükümet seçeneklerinin değerlendirilmesidir. Oluşan yeni meclis aritmetiğine göre, bir koalisyon hükümetinin kurulmasının zaruri olduğu aşikârdır” denildi.



ERKEN SEÇİM SON TERCİH OLMALI


İş alemi olarak, 'huzur, güven ve pozitif istikrarın' devamı önceliğimizdir” denilen MÜSİAD bildirisinde, “Bunu yaparken, eğitim reformu, hızlı ve adil işleyen daha iyi bir hukuk devleti, devletin zafiyete uğratıldığı alanların ortadan kaldırılarak milletimizin tümünü kucaklayan çözüm sürecinin devamı arzumuzdur. Bugün TBMM'de güçlü milletvekili sayılarıyla temsil hakkı elde eden 4 siyasi partimiz, ülkemiz için en hayırlı olacak sonucun tahakkuk etmesi için, bundan önceki üslubu ve içeriği tartışmalı söylemlerden uzaklaşarak, tüm koalisyon seçeneklerini samimi ve yapıcı bir yaklaşımla değerlendirmeli ve erken seçimi, her şeyden sonraki en son ihtimal olarak değerlendirmelidir” ifadeleri dikkat çekti.



HÜKÜMET HIZLICA KURULMALI


8 maddelik MÜSİAD bildirgesinde; siyasetin, ilk ve öncelikli görevinin yeni Meclis aritmetiğinden olabildiğince sağduyulu ve hızlı bir hükümet çıkarmak olduğu da vurgulandı: “Bununla ilgili çalışmalarda, niyet ve gayretler, samimiyetle ortaya konulmalı, olmazı göstererek kendini kenara çeken tavırlardan kaçınılmalı, partiler küçük hesapla hareket etmemeli, samimiyetle sonuç almak amaçlı çalışılmalıdır. Bunun aksi, göstermelik görüşme ve davranışları milletimiz kolayca gözlemler ve tepkisini sandıkta ortaya koyar.”



Ekonomi tek parti ile sıçrama yaptı


MÜSİAD bildirisinde tek partili iktidarın avantajına da dikkat çekildi. Türkiye'nin istatistiki olarak, ekonomik ve sosyal alanda sıçrama dönemlerini, güçlü tek parti iktidarları döneminde yakaladığına vurgu yapılanbildiride şöyle denildi: “7 Haziran seçim sonuçları, % 41 oy alan mevcut iktidar partisine tek başına iktidar imkânı tanımamış ama verdiği hala büyük destek ile öncelikli görev ve sorumluluğu yüklenmesi gerektiğine hükmetmiş, % 10-25 bandında oy alan 3 siyasi partiye de görevden kaçmamaları gerektiğini işaret ederek ciddi sorumluluk yüklemiştir. Sistemin tıkalı kanallarının açılması ve ulusal ve uluslararası arenada hak ettiğimiz seviyeye ülkemizi taşıyacak, yetki ve sorumlulukların daha katılımcı bir şekilde belirleneceği, etkin bir sistem üzerinde titizlikle düşünülmesi gerekmektedir.”


#müsiad
#seçim sonuçları
#ekonomi
9 yıl önce