|

Putin 4 bölgenin Rusya'ya katılmasını öngören mutabakatı imzaladı: Bu temel haktır ve tarihi bir haktır

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya katılmasına ilişkin düzenlenen törene katıldı. Putin, ''Dört bölgenin Rusya'ya bağlanmasını imzalayacağız. Bu temel haktır ve tarihi bir haktır. Dört bölgedeki milyonlarca kişi kararını verdi. Ne Ukrayna Ne de Batı birliğimizi elimizden alabilir. Luhanks, Donetsk, Zaporijya ve Herson tercihini yaptı'' açıklamasında bulundu.

15:06 - 30/09/2022 Cuma
Güncelleme: 17:54 - 30/09/2022 Cuma
AA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayı’nda, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinden Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’nın Rusya'ya dahil edilmesine yönelik tören düzenlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin törende yaptığı konuşmada, söz konusu 4 bölgenin Rusya’ya bağlandığını duyurarak, “Biliyorsunuz Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri, Zaporijya ve Herson bölgelerinde referandumlar yapıldı. Sonuçları değerlendirildi, sonuçlar biliniyor. İnsanlar seçimlerini yaptılar, net bir seçim. Bugün Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti, Zaporijya Bölgesi ve Herson Bölgesi'nin Rusya'ya kabulüne ilişkin anlaşmalar imzalıyoruz” dedi.


'Kiev’i acilen ateşkese çağırıyoruz'


Rusya’ya katılan bölgeleri müzakere konusu etmeyeceklerini söyleyen Putin, “İnsanlar referandumda tercihini yaptı. Kiev’i acilen ateşkese çağırıyoruz, bütün askeri eylemlerini derhal durdurmaya ve müzakerelere geri dönmeye çağırıyoruz. Bugün Kiev yönetimi insanların iradesine saygıyla yaklaşmalı, sadece bu şekilde barışa ulaşabiliriz. Kendi topraklarımızı elimizdeki tüm imkanlarla koruyacağız. Yeni bölgelerimizdeki insanlarımıza güvenli ve iyi bir gelecek sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Yıkılan şehir ve kasabaları, evleri, okulları, hastaneleri, tiyatroları ve müzeleri mutlaka yeniden inşa edeceğiz. Sanayi işletmelerini, fabrikaları, altyapıyı, sosyal ve emeklilik sistemlerini, sağlık ve eğitimi restore edip geliştireceğiz. Elbette güvenlik düzeyini yükseltmek için çalışacağız ve birlikte yeni bölgelerdeki vatandaşların tüm Rusya halkının, tüm ülkenin, tüm cumhuriyetlerin, geniş anayurdumuzun tüm toprak ve bölgelerinin desteğini hissetmelerini sağlayacağız” şeklinde konuştu.


'Sabote etmeye başladılar'


Konuşmasında Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında meydana gelen sızıntılara da değinen Putin, “Yaptırımlar Anglo-Saksonlar için yeterli değildi, sabote etmeye başladılar. İnanması zor ama Baltık Denizi'nin dibinden geçen Kuzey Akımı uluslararası gaz boru hatlarındaki patlamaları organize ettikleri bir gerçek. Aslında pan-Avrupa enerji altyapısını yok etmeye başladılar. Bundan kimin yarar sağladığı herkese aşikardır. Kim menfaat sağlıyorsa bunu o yaptı” dedi.

  • Putin’in konuşmasının ardından Ukrayna’da ilhak edilen 4 bölgenin Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalandı.


#Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
#Rusya
1 yıl önce
default-profile-img