|

Saddam'ı ayda gördüler!

Saddam Hüseyin'in doğum yeri Tikrit'te önceki akşam ay yüzeyinde Saddam'ın silüetini gören halk, ceple Suriye ve Harran'daki akrabalarını aradı. Ellerine dürbün alarak köy meydanında toplanan Harranlılar,” Saddam boynuna ip geçirilmiş hali ile aya yansıdı” dedi

Tikrit
00:00 - 4/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:16 - 4/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Saddam'ı ayda gördüler!
Saddam'ı ayda gördüler!

Geçtiğimiz Cumartesi günü idam edilen Irak'ın devrik li-deri Saddam Hüseyin'in silüetinin ay yüzeyinde göründüğü iddia edildi. Saddam'ın doğum yeri Tikrit'te dün akşam saatlerinde ay yüzeyinde Saddam Hüseyin'in yüzünü gördüklerini belirten Saddam yandaşları cep telefonlarıyla birbirlerini, Türkiye ve Suriye'deki akrabalarını aradı. Devrik liderin aya yansıdığı söylenen yüzünü görmek için bir araya gelen Saddam yandaşları, “Allahü ekber” diyerek sloganlar attı. Tikrit'teki halk ilk olarak Suriye ve Urfa'nın Harran ilçesine bağlı Ahmet Kara köyündeki yakınlarına haber verdi. Hemen dışarı çıkan Ahmet Kara köylüleri de, Saddam'ın siluetinin ay yüzeyinde göründüğünü iddia etti. Köyde eline dürbün ve röntgen alan köylüler, ay veya güneş tutulmasını değil, Saddam Hüseyin'in infaz öncesi halindeki resmini görmek için köy meydanında toplandı.


BAŞI KIBLEYE DÖNÜKTÜ

Suriye'deki akrabalarının kendile-rine “Dışarı çıkın ve Saddam'ın siluetini ay yüzeyinde izleyin” dediklerini belirten köylüler, kısa sürede yayılan dedikodu üzerine ellerine dürbün ve röntgen filmlerini alarak, köy meydanında toplandı. Saddam Hüseyin'in siluetini gördüklerini iddia eden köylüler, “İdam edilmeden önceki hali ile Saddam, aya yansıdı” dedi. Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'ne bağlı Ahmet Kara köylüleri, olup bitenlerin bir dedikodudan ibaret olmadığını belirterek, “Saddam'ın siluetini gerçekten görüyoruz”, “Gördüğüme dair iddiaya bile girerim”, “Saddam'ın başı kıbleye dönüktü. Başının bir tarafında ise arma vardı”, “Boynuna ip geçirilmiş vaziyette duruyor” ifadelerini kullandı.


BİR İNFAZCI TUTUKLANDI

Öte yandan, Saddam Hüseyin'in idamını gizlice cep telefonuyla kaydeden ve bu görüntüleri daha sonra internette yayınlayan üst düzey iki yetkililden birinin tutuklandığı bildirildi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin yardımcılarından biri, adını vermediği kişinin Saddam'ın idamına nezaret eden yetkililerden biri olduğunu ve soruşturmaya alındığını söyledi.


SADDAM'I DÖVDÜLER Mİ

Bu arada, İngiliz Telegraph gazetesini iddiasına göre, idam sırasında çekilen cep telefonu kayıtlarında hakarete uğradığı görülen Saddam'ın, ölümünden birkaç saat önce gardiyanlar tarafından tartaklandığı, yüzündeki izlerin de bu darbelerden kaldığı belirtildi. Saddam'ın idamının ardından yaptığı ilk açıklamada ise Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Yüksek Mahkeme'nin kararına müdahale etmediğini ifade etti. Talabani'nin bürosundan yapılan açıklamada, “Devlet Başkanı'nın idam cezasına karşı olduğunu yinelediği ancak bağımsız olan adaletin kararlarına müdahale etmediği” kaydedildi.


İdam durdurulabilirdi

Saddam Hüseyin'ın infazının sataşmalar nedeniyle neredeyse durdurulma noktasına geldiği ortaya çıktı. Devrik liderin idam edilmesini gözetlemekle görevli savcının, sataşmaların durdurulmaması halinde, salonu terketme tehdidinde bulunduğu belirtildi. Cep telefonu görüntülerinde de sataşanlara susmaları uyarısında bulunduğu duyulan savcının ayrılması durumunda Irak yasalarına göre infazın durdurulması gerekecekti.


17 yıl önce