|

Salvador Dali'nin mezarı açılacak

20. yüzyılın en önemli sürrealist ressamlarından kabul edilen Salvador Dali'nin gayri resmi kızı olduğunu iddia eden 59 yaşındaki Pilar Abel'in hukuk mücadelesi başladı. Abel'in avukatı, "İlk olarak, Dali'ye ait olan saç ve deri örneklerinin bulunduğu alçıdan yapılmış maske kullanılarak genetik testler yapılacak. Eğer bu yeterli olmazsa DNA testi yapmak için Dali'nin mezarı açılacak" dedi.

Yeni Şafak
12:34 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 09:39 - 24/04/2015 Cuma
AA

20. yüzyılın en önemli sürrealist ressamlarından kabul edilen Salvador Dali'nin gayri resmi kızı olduğunu iddia eden 59 yaşındaki Pilar Abel, miras hakkı olduğu gerekçesiyle Maliye ve Kamu Yönetimi Bakanlığı ile Gala Dali Vakfı'na karşı dava açmak için başlattığı yasal girişim Madrid 11 nolu mahkemesi tarafından kabul edildi.



Abel'in avukatı Francesc Bueno basına yaptığı açıklamada, Abel'in, Dali'nin kızı olup olmadığının yaklaşık 1 yıl içinde netlik kazanmış olcağını belirterek, "İlk olarak, Dali'ye ait olan saç ve deri örneklerinin bulunduğu alçıdan yapılmış maske kullanılarak genetik testler yapılacak. Eğer bu yeterli olmazsa DNA testi yapmak için Dali'nin mezarı açılacak" dedi.



Mahkemenin talep ettiği tüm delilleri sunduklarını ve 20 gün içinde karşı tarafın cevap vermesi gerektiğini söyleyen Bueno, ilk aşamada anlaşma yoluna gideceklerini bu sağlanamazsa dava açılacağını söyledi. 1956 yılında Girona'nın Figueres kasabasında doğan Pilar Abel'in, annesinden her zaman "baban Dali" sözünü duyduğu belirtilirken, Abel'in annesinin sezonluk olarak çalıştığı Girona'nın Cadaques kasabasında Dali ile tanıştığı ve kısa bir birliktelik yaşadıkları öne sürüldü.



Mevcut durumda bir televizyon programında tarot falı bakan Pilar Abel'in Salvador Dali'nin kızı olarak tanınması halinde onun soyadını alacağı ve ünlü ressama ait tüm eserlerin hakkı için başka davalar açabileceği iddia edildi.



23 Ocak 1989 tarihinde ölen ve Figueres'de kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömülen Dali'nin hayatı boyunca yaptığı 1500'den fazla resim bulunuyor. Dünyanın bir çok önemli müzesinde eserleri sergilenen sürrealist ressamın en ünlü eserleri arasında "Belleğin Azmi", "Penceredeki kadın", "Görünmez Adam" ve "Emperyal anıt çocuk kadın" adlı resimleri bulunuyor.



#salvador dali
#dali mezarı açılacak
#salvador dali kızı
9 yıl önce