|

Senatodan Obama'ya yetki çıkmadı

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Barack Obama'ya "Ticareti Geliştirme Yetkisi" verilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını 126'ya karşı 302 oyla geri çevirdi.

Yeni Şafak
23:15 - 12/06/2015 Cuma
Güncelleme: 23:36 - 12/06/2015 Cuma
AA

Obama'ya müzakereleri devam eden ticaret anlaşmalarını hızlandırma yetkisi tanıyacak TPA yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisinde 126'ya karşı 302 oyla reddedildi. Tasarıya 86'sı Cumhuriyetçi ve 40'ı Demokrat olmak üzere 126 temsilci destek verirken, 302 temsilci ret oyu kullandı.



Oylama, Obama'nın Kongre'ye bu sabah tasarıya karşı çıkan Demokratları ikna etmek üzere gerçekleştirdiği olağandışı ziyaret sonrasında yapıldı. Ancak, TPA yasa tasarısının Obama'nın ikna çabalarına rağmen büyük çoğunlukla reddedilmesi, yönetim adına büyük bir başarısızlık olarak değerlendirildi.



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, tasarının reddini "prosedüre ilişkin bir pürüz" şeklinde nitelendirirken, Obama'nın kendisinden önceki birçok başkana tanınan TPA için çabalarını sürdüreceğini bildirdi.



1974'den bu yana ofise gelen 6 ABD Başkanı'na tanınan özel ticaret yetkileri, birçok anlaşmasının gerçekleştirilmesinde kullanılmıştı.



TPA, ülkeyi de ikiye ayırdı


Ülkedeki politikacıları olduğu kadar kamuoyunu da ikiye ayırmış ihtilaflı tasarının destekçileri, küresel ekonominin yüzde 40'ını temsil edecek olan TPP'nin ABD'ye sadece ekonomik değil, siyaset ve güvenlik alanlarında da avantajlar sağlayacağını savunuyor. Anlaşma sağlanamazsa dünya ticaretinin Çin'in kurallarına göre yeniden şekilleneceği ve ABD'nin geride kalacağını öne süren destekçiler, Obama'ya özel yetki tanınmasının anlaşmanın gerçekleşmesi için gerekli olduğunu ifade ediyor.



Öte yandan, tasarıya karşı çıkanlar müzakereleri kapalı kapılar ardında süren ticaret anlaşmalarını gizli kapaklı olmakla eleştirirken, Kongre'nin anlaşma şartlarını değiştirme hakkından vazgeçmesini öngören TPA yasa tasarısının gizliliği daha da artıracağına dikkati çekiyor. Ayrıca, söz konusu ticaret anlaşmalarının Amerikan şirketlerinin emek ve diğer üretim girdilerinin daha ucuz olduğu ülkelere taşınmasını kolaylaştıracağı ve Amerikalıların işlerini kaybetmesine yol açacağı savunuluyor.



TPP ve TTIP'e yönelik belirsizlik arttı


Senatodan geçtiğimiz ay geçen tasarının Temsilciler Meclisinde yeterli desteği bulamaması, Beyaz Sarayın öncelikleri arasında yer alan Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) geleceğine yönelik belirsizliği de artırdı.



Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan ABD, Japonya, Avustralya, Brunei, Malezya, Yeni Zelanda, Vietnam, Meksika, Singapur, Kanada, Peru ve Şili arasında müzakere edilen TPP anlaşması, ABD'nin Asya ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmesi ve Çin'le rekabet açısından önem taşıyor.



TTIP'in ise ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması planlanırken, müzakerelerin son turu 20-24 Nisan tarihlerinde New York'ta yapılmıştı.


#Obama
#ABD
#Temsilciler meclisi
9 yıl önce