|

Srebrenitsa annelerinden soykırım davasının reddine tepki

Srebrenitsa soykırımında yakınlarını kaybeden Boşnaklar, Bosna Hersek'in Sırbistan aleyhindeki soykırım davası başvurusunu reddeden Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Ronny Abraham ve Yargıç Philippe Couvreur'a sert tepki gösterdi.

Yeni Şafak
18:27 - 10/03/2017 Cuma
Güncelleme: 18:33 - 10/03/2017 Cuma
IHA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Srebrenitsa soykırımında yakınlarını kaybeden Boşnaklar, Bosna Hersek'in Sırbistan aleyhindeki soykırım davası başvurusunu reddeden Uluslararası Adalet Divanı'na tepki gösterdi.



Aralarında Srebrenitsa ve Jepa Anneleri, Kadın Savaş Kurbanları ve Soykırımın Kurban ve Şahitleri Derneği gibi birçok önde gelen sivil toplum kuruluşunun yer aldığı 10 dernek, bugün neşredilen bir açıklamayla Bosna Hersek'in Srebrenitsa soykırımına ilişkin dava başvurusunu reddeden Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na tepki gösterdi. Açıklamada kararın altına imza atan Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Ronny Abraham ve Yargıç Philippe Couvreur'un isimlerinin Bosna Hersek'te yaşanan soykırımların utanç duvarına siyah harflerle kazınacağı bildirildi.



Söz konusu yetkililerin Birleşmiş Milletler tarafından kendilerine verilen vazifeye ihanet ettikleri, ahlaki ve hukuki tüm prensipleri çiğnedikleri ifade edilen açıklamada, “İsimlerinin yanına ayrıca soykırımın önlenmesi ve cezalandırılması sözleşmesini ihlal ettikleri yazılacaktır. Ayrıca gelecek nesillere mesaj olarak isimlerinin yanına 'İnsanlık onuru ve uluslararası hukuku küçükler ve zayıflar aleyhinde terör gerecine çeviren bu insanlar gibi olmayın' yazılacaktır" denildi.



Açıklamada Uluslararası Adalet Divanının Bosna Hersek'in müracaatını incelerken Bosna Hersek'te soykırımı gerçekleştiren müesseselerin temsilcilerini yetkili kabul ederek başvuruya itirazlarını haklı buldu. Ülkenin Lahey'deki hukuki temsilcisi Sakib Softiç'i yetkisiz kabul ederek yapılan başvuruyu reddetmesi de protesto edildi.

#Srebrenitsa
#Soykırım
#Bosna Hersek
7 yıl önce