|

Sri Lanka'da terör saldırısı: 2'si Türk 310 ölü 500'den fazla yaralı

Sri Lanka'da üç kilise ve üç otelde terör saldırısı meydana geldi. İlk belirlemelere göre saldırılarda en az 310 kişi hayatını kaybederken, 500'den fazla kişi ise yaralandı. Öte yandan Başkent Colombo'da sekizinci saldırı düzenlendiği ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. Yaşanan patlamalarda iki Türk mühendis hayatını kaybetti.

Haber Merkezi
15:30 - 21/04/2019 Pazar
Güncelleme: 09:41 - 23/04/2019 Salı
Patlamanın meydana geldiği kilise.
Patlamanın meydana geldiği kilise.

Sri Lanka'da üç kilise ve üç otelde yaşanan patlamalarda ilk belirlemelere göre 310 kişi hayatını kaybederken 500'den fazla yaralı olduğu bildirildi. Yetkililer, saldırılarla bağlantılı 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yaşanan terör saldırısında iki Türk vatandaşı hayatını kaybetti.

Yetkililer, patlamalarda 500'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Yaralıların sayısının fazla olması nedeniyle halka, kan bağışı çağrısında bulunuldu.

Polis, patlamaların intihar saldırısı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Yedinci patlama

Yerel medya Kolombo şehrinin en büyük banliyösü Dehiwala-Lavinia’da patlamanın gerçekleştiğini; bunun gün içindeki 7’nci patlama olduğunu duyurdu.

Sokağa çıkma yasağı

Başkent Colombo'da bir patlama daha meydana geldi. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

27 Yabancı uyruklu kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı, saldırı ile alakalı 7 kişinin gözaltına alındığını duyururken; Dışişleri Bakanlığı ise patlamalarda 27 yabancı uyruklu kişinin hayatını kaybettiği, 5’inin kimliğinin tespit edildiğini belirtildi.

Üniversiteler kapalı kalacak

İkinci bir talimata kadar ülkedeki tüm devlet üniversitelerinin kapalı kalacağı belirtildi. Demiryolları İşletmesi de tüm seferlerin durdurulduğunu duyurdu.

Büyükelçi Özçuhadar: 2 Mühendisimiz hayatını kaybetti

Türkiye'nin Kolombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, Kolombo'daki bir otelde meydana gelen patlamada 2 Türk mühendisinin hayatını kaybettiğini söyledi.

  • Büyükelçi Özçuhadar, patlamalarda yaralı bir Türk vatandaşının olup olmadığı noktasında kendilerine bilgi ulaşmadığını belirtti, hayatını kaybeden Türklerin ailelerine bilgi verileceğini söyledi.

Hükümetten açıklama

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, ülkede kilise ve otelleri hedef alan saldırılar ile ardından meydana gelen iki patlama üzerine terör olaylarının sorumlularına karşı güçlü biçimde harekete geçilmesi talimatı verdi.

Sirisena, yaptığı açıklamada, "
Bu komplodan sorumlu olan kişilere karşı sert eyleme geçilmesi konusunda talimat verdim.
" ifadesini kullandı.

Maithripala Sirisena, tüm emniyet ve savunma birimlerinden, kanun ve nizamın sürdürülmesi için tüm adımları atmasını, bu adi saldırıların hızla soruşturulmasını ve sorumluların yakalanmasını istediğini söyledi.

Sri Lanka Devlet Başkanı, vatandaşlara da sükunetle davranmaları ve söylentiler ile asılsız haberlere itibar etmemeleri çağrısında bulundu.

Türkiye'den kınama ve başsağlığı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sri Lanka'da, kilise ve otellere yapılan terör saldırılarını kınadı.

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi, "
Sri Lanka'da Paskalya Bayramı'na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm Sri Lanka halkına şahsım ve milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum.
"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Patlamaların Yeni Zelanda'daki cami saldırısıyla aynı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "
Motivasyonu ne olursa olsun Christchurch’teki hain saldırıyla Sri Lanka’daki aynı: korkak, barbar ve acımasız. Terörün dini, milleti, coğrafyası yok. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum.
" dedi.
Çavuşoğlu, “
Sri Lanka’daki hain saldırılarda vatandaşlarımız Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş’u maalesef kaybettik. Merhum vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Aileleriyle temas halindeyiz, cenazelerin ülkemize süratle getirilmesini sağlayacağız
” ifadelerini kullandı.

Türk vatandaşları için Sri Lanka duyurusu

Dışişleri Bakanlığı, Sri Lanka'da meydana gelen saldırılardan etkilenen veya ülkede bulunan yakınlarından haber alamayan Türk vatandaşları için duyuru yayımladı.

  • Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Sri Lanka’da düzenlenen saldırılardan etkilenen ya da ülkede bulunan yakınlarından haber alamayan Türk vatandaşlarının Türkiye'nin Kolombo Büyükelçiliğine 94 (76) 766 7339 numaralı telefondan ulaşabileceği kaydedildi.
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezine de 90 (312) 292 29 29 numaralı telefondan erişilebileceği aktarılan açıklamada, "
Sri Lanka’da bulunan vatandaşlarımızın, yerel güvenlik güçlerinin ve Kolombo Büyükelçiliğimizin duyurularını yakından takip etmeleri önemle rica olunur.
" ifadesi kullanıldı.
#​Sri Lanka
#Otel
#Kilise
#Patlama
5 yıl önce