|

Suriye'de Kürtler'e vatandaşlık yok

İha
00:00 - 14/09/2008 Pazar
Güncelleme: 11:45 - 14/09/2008 Pazar
Yeni Şafak
Suriye'de Kürtler'e vatandaşlık yok
Suriye'de Kürtler'e vatandaşlık yok

Kürtlerin çoğunlukla bulunduğu Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da farklı yaşam şekilleri var. Suriye'de Kürtler statüsüz yaşıyor. Hala Suriye vatandaşı olmayan Kürtler, ecnebi sınıfında yer alıyor.

Dünyanın hiçbir ülkesinin iç hukukunda olmayan bir vatandaşlık uygulaması sadece Suriye'de uygulanıyor. Hala vatandaşlık statüsü olmayan 380 binin üzerinde Suriye Kürt'ü ecnebi statüsünde yaşıyor.

Suriyeli Kürtlerin, hiçbir insani, demokratik, hatta ekonomik (mal edinme) hakkı bulunmuyor. Devlet malları Kürtlere zamlı olarak satılıyor.

Bazı Kürt ve Arap internet sitelerinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Kürtlerin hak ve hukuklarının verilmesi için yeni bir yasa taslağı hazırlığı içinde olduklarını vurgulayan açıklamalarının yayınlandığı ileri sürüldü.

Suriye'nin çeşitlilik arz eden etnik yapısının yüzde 18'ini Kürtler, yüzde 6'sını Ermeniler, yüzde 2'sini Türkmenler, yüzde 4'ünü Rumlar ve Yahudiler, yüzde 1.5'ini Çerkezler, yüzde 2.5'ini Dürziler, yüzde 65'ini Araplar oluşturuyor.

Nüfusun dini yapısının yüzde 12'si Alevilerden, yüzde 3'ü Dürzilerden, yüzde 2'i İsmaililerden, yüzde 14'ü Arap-Hıristiyanlardan, yüzde 68'i Sünni Müslümanlardan ve diğerlerinden meydana geliyor.

Türkiye'de yaşayan Kürtler mal ve toprak sahibi olurken, Suriye'de bunun tam karşıtı gerçekleşiyor.

16 yıl önce