|

Tarih Türkiye'nin bu duruşunu yazacak

Kahire Ceza mahkemesi Mısır'ın seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve aralarında Bedii ve Biltaci'nin de bulunduğu İhvan yöneticileri hakkında idam kararı verdi. Verilen cezaları ve Mısır halkının cezaların uygulanması halinde vereceği tepkilere ilişkin İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Üsame Süleyman Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:35 - 17/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 06:54 - 17/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
İsmail Ebu El-Ola


İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Üsame Süleyman, cunta yönetiminin verdiği idam kararlarıyla Mısır'ın 25 Ocak devriminden önceki karanlık günlerine döndüğünü söyledi. Süleyman, “Bu kararları veren de aslında cuntadır, askerdir, kesinlikle yargı mensupları ve hakimler değil" dedi. Mısır halkının bu kararı beklediğini söyleyen Süleyman, “Eğer halk bu kararı protesto etmek için sokağa dökülürse darbe günlerinde olduğu gibi yine kanlı sonuçlar olacaktır. Bu kararlar, Mısır'da darbecilere karşı devrimcileri bir kez daha ayağa kaldıracak" diye konuştu.



Türkiye taviz vermedi


Üsame Süleyman idam kararlarına sessiz kalmayan Türkiye'nin bu tavrıyla dünyaya örnek olduğunu söyled. Üsame, "Uluslararası toplumun büründüğü sessizlik, sadece Mısır'da değil tüm Ortadoğu ülkelerindeki darbelerin kendileri tarafından yönetildiğinin bir ispatıdır. Türkiye hiçbir zaman ilkelerine aykırı bir duruş sergilemedi. Tarih Türkiye'nin bu duruşunu yazacak" dedi.




Cunta mahkemesinin verdiği karara ilişkin konuşan Süleyman, "darbeden sonra bu zemini hazırlamışlardı" dedi. Süleyman şöyle konuştu;



"3 Temmuz darbesinden sonraki süreçte, ülkenin seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan yöneticilerinin tutuklanmasıyla birlikte bu sürece zemin hazırlanmıştı. Devletin tüm organları, bazı yargı mensupları ve bazı uluslararası odaklar Mısır'ı 30 yıl yöneten diktatör Mübarek'in devrildiği 25 Ocak Devrimi'ni ortadan kaldırmak ve karşı devrim yapmak için işbirliği yapmışlardı. Dolayısıyla kararın kesinlikle, hukuki olmadığını ve siyasi olduğunu düşünüyoruz. Bu karar Mısır halkının demokratik haklarına verilen bir karardır. Mısır'ı yöneten, devletin organlarını da yönetiyor. Bunların tamamı da, darbeden sonra askeri vesayetle hükmediliyor. Bu kararları veren de aslında cuntadır, askerdir, kesinlikle yargı mensupları ve hakimler değil. Bu kararla birlikte Mısır devrimi yok olmuştur, Mısır yeniden 25 Ocak devrimi öncesindeki karanlık günlerine dönmüştür.




Darbeyle istikrar olmayacağı önümüzdeki günlerde görülecek


Mısır halkı, bu kararı bekliyordu. Eğer halk bu kararı protesto etmek için sokağa dökülürse darbe günlerinde olduğu gibi yine kanlı sonuçlar olacaktır. Ve önümüzdeki günler, darbenin ülkeye asla istikrar getirmeyeceğini bize ispatlayacak, gösterecek. Darbeyle istikrar olmaz. Bu kararlar, Mısır'da darbecilere karşı devrimcileri bir kez daha ayağa kaldıracak.



Devrimi yok edecekler


Bu kararlar, İhvan'ın ve devrimcilerin, cunta ve darbe yönetimiyle işbirliği yapmasını reddettiği için verildi. Eğer İhvan onların işbirliği tekliflerini kabul etseydi, yargı bu kararları vermezdi. İhvan, kesinlikle bunu kabul etmedi, etmeyecek. 25 Ocak devriminde hedeflenen unsurları koruyacak ve bunları gerçekleştirmek için elinden geleni yapacak.



Dünyanın sessizliği, darbenin arkasında kendilerinin olduğunun kanıtı


Uluslararası toplumun büründüğü sessizlik, sadece Mısır'da değil tüm Ortadoğu ülkelerindeki darbelerin kendileri tarafından yönetildiğinin ve darbelerin destekçilerinin kendileri olduğunun bir ispatıdır.





















#mısır
#mısır idamlar
#mısır mursi
#mursi idam kararı
9 yıl önce