|

Tomahawk füzesi nedir özellikleri nelerdir?

ABD, İngiltere ve Fransa ile birlikte sabaha karşı Suriye'ye hava operasyonu düzenlediğini duyurdu. Operasyonda Tomahawk füzelerini kullandı. Menzili ve yarattığı etkiyle hedefine büyük zararlar verebilen Tomahawk füzesi, zırh delici, parça tesirli veya nükleer başlık seçenekleriyle donatılabiliyor. Peki, her biri 1.6 milyon dolar olan Tomahawk füzesi nedir ve özellikleri nelerdir? Yakından bakalım...

Yeni Şafak
09:23 - 14/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:15 - 14/04/2018 Cumartesi
Diğer
Tomahawk füzesi.
Tomahawk füzesi.

Tomahawk füzesi, hareketli hedefleri takip edebilme, karşısına çıkan engellerin çevresinden dolaşabilme ve radara yakalanmama özellikleriyle ABD'nin savaşlarda kullandığı önemli silahlardan birisi olarak biliniyor. Her biri 1.6 milyon dolar olan Tomahawk füzesi, aynı zamanda 1,100 kilometre menzil katedebiliyor.

Tomahawkların her biri 1.6 milyon dolar

ABD, Suriye’deki hedefleri, Akdeniz’deki gemilerinden attığı Tomahawk füzeleri ile vurdu. Füzelerin her biri 1 milyon 590 bin dolar. Nokta atışı yapabilen ve seyir füzesi sınıfındaki Tomahawk’lar gemi, denizaltı veya karada konuşlu fırlatıcılardan (launcher) atılabiliyor.



İlk defa Körfez Savaşı'nda kullanıldı

Askeri adı BGM-109 olan Tomahawk füzeleri ilk olarak 1991’deki Birinci Körfez Savaşı’nda Irak hedeflerine karşı kullanılmıştı. Körfez Savaşı, gemilerden atılan Tomahawk’lar ile başlamıştı. ABD’nin sadece İngiltere’ye sattığı bu füzeler, 1,100 kilometre menzile sahip. Toplam 1600 kilogram ağırlığındaki füze, 450 kilogramlık savaş başlığı taşıyor. Tomahawk’lar hedeflerini askeri uyduların hassas verilerini kullanarak buluyor.



Çeşit çeşit Tomahawk

Tomahawk füzesinin çeşitli tipleri var. Bunlar, denizden karaya, denizaltıdan karaya, karadan karaya, ve denizden denize olarak kullanımlara göre değişiklik gösteriyor. Akıllı füze diye adlandırılıyor. Çünkü alçak irtifadan yeryüzüne paralel hareket ediyor, engellerin çevresinden dolanıyor, radara yakalanmıyor.


#Suriye
#ABD
#Tomahawk
6 yıl önce
default-profile-img