|

Trump'ın listesi kabarık

ABD Başkanı Trump göreve geleli yaklaşık bir buçuk yıl oldu. Trump'ın görev süresince kendi isteğiyle istifa eden, ya da Trump tarafından görevden alınan çok sayıda üst düzey isim var. ABD'de son 1 buçuk yılda istifaya zorlanan kilit isimleri derledik...

Yeni Şafak
11:03 - 23/03/2018 Cuma
Güncelleme: 12:44 - 23/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana çok sayıda üst düzey ismi görevden aldı.
ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana çok sayıda üst düzey ismi görevden aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak 2017’de göreve geldiğinden bu yana çok sayıda önemli isim istifa etti ya da Trump tarafından görevden alındı.

Trump tarafından görevden alınan ya da istifaya zorlanan önemli isimleri derledik:


Rusya baskıları istifa getirdi: Flynn gitti

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'ın istifası (13 Şubat 2017)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görüştüğü iddialarının ardından gelen baskılar üzerine istifa etti.


Flynn'in göreve başlamadan önce Rusya'nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile Rusya'ya yönelik yaptırımlar üzerine görüştüğü iddia edilmiş, Flynn'in bu görüşmenin detayları hakkında çalışma arkadaşlarını yanlış bilgilendirdiği belirtilmişti.

Trump ateş püskürdü: Gösteriş meraklısı tribünlere oynuyor

FBI Direktörü James Comey'in istifası (9 Mayıs 2017)

ABD Başkanı Donald Trump, yönetiminde yer almış bazı isimlerin Rusya bağlantıları ile iglili iddiaları soruşturan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Başkanı James Comey'i görevden aldı.

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bugün, Başkan Donald Trump, FBI Başkanı James Comey'e görevine son verildiğini bildirdi" denildi.


Sürpriz hamle, Comey'nin geçtiğimiz hafta yapılan Kongre oturumu sırasında Hillary Clinton'ın elektronik postaları hakkında "hatalı bilgi" verdiğinin ortaya çıkmasının ardından geldi.

Önce karmaşa sonra istifa

Beyaz Saray İletişim Direktörü Mike Dubke'nin istifası (30 Mayıs 2017)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray İletişim Direktörü Mike Dubke, istifa etti.

Bir süredir Beyaz Saray'ın iletişim takımında karmaşa olduğu söyleniyordu.

ABD basınına göre Dubke, görevden resmen ayrılmak için Trump'ın Orta Doğu ve Avrupa ziyaretlerinden dönmesini bekledi.


Kushner'e yönelik iddialar sonrası istifa eden eski kampanya yöneticisi Corey Lewandowski'nin yönetime yeniden getirilebileceği söyleniyor.

  • Rusya'yla gizli bilgi paylaşımı yaptığına yönelik FBI soruşturmalarının ortasında kalan Trump'ın, Beyaz Saray'la mesajlaşmaktan yorulduğu, her gün yapılan toplu basın toplantılarını kaldırmak istediği belirtiliyordu.

Trump'la ters düştü

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer'ın istifası (21 Temmuz 2017)

Beyaz Saray basın sözcüsü Sean Spicer istifa etti.

New York Times gazetesi Sean Spicer'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın iletişim dairesi ekibinin başına getirdiği yeni yöneticiden rahatsız olduğu için istifa ettiğini öne sürdü.

Bu role, New York Borsası'ndan finansçı Anthony Scaramucci getirilmişti. Mike Dubke'nin iletişim dairesi başkanlığı görevinden Mayıs ayında istifa etmesinden bugüne kadar görevi Spicer yürütmüştü.


  • Bu istifa, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili Donald Trump yönetiminin soruşturmayla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.

New York Times, 45 yaşındaki Spicer'ın "hararetli bir şekilde" Scaramucci'nin atanmasına karşı çıktığını ve bu atamanın "büyük bir hata olacağını" savunduğunu yazdı.

"Başkan farklı bir doğrultuda ilerlemek istedi"

Özel Kalem Müdürü Reince Priebus'un istifası (28 Temmuz 2017)

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus’un yerine İç Güvenlik Bakanlığını yapan emekli general John Kelly’nin geldiğini açıkladı.

Karar öncesi, son haftalarda Priebus’un, Başkan Trump tarafından gözden düştüğü konuşuluyordu. Trump’ın yeni atadığı Beyaz Saray İletişim Direktörü Scaramucci de, geçtiğimiz günlerde Priebus’u paranoyak şizofren olarak nitelemişti.

Basın mensuplarına konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, “Başkan ve Preibus arasında bu konu iki hafta önce görüşülmeye başlamıştı” dedi.

İstifası sonrası CNN’e konuşan Priebus, “Başkan farklı bir doğrultuda ilerlemek istedi” diye konuştu.



Gelişiyle gidişi bir oldu

Beyaz Saray Sözcüsü Anthony Scaramucci'nin istifası (31 Temmuz 2017)

Beyaz Saray İletişim Direktörü Anthony Scaramucci’nin ise gelişiyle gidişi bir oldu.

New Yorklu bir finans uzmanı olan Scaramucci, atamasının açıklanmasından yalnızca 10 gün sonra görevden alındı.

Scaramucci'nin 15 Ağustos'ta iletişim direktörlüğü görevine resmen başlaması öngörülüyordu.

Ancak gerek Scaramucci'nin açıklamaları, gerekse de bu atamanın Trump yönetimi içinde yarattığı tepkiler uzun vadeli sonuçlar doğurdu.


Beyaz Saray'da "köstebek" avına çıkan Scaramucci, eski Genel Sekreter Reince Preibus'un basına bilgi sızdıran isimler arasında olabileceğini ima etti.

Trump Jr.'a 'vatan haini' dedi

Trump’ın Başstratejisti Steve Bannon'ın istifası (19 Ağustos 2017)

ABD Başkanı Donald Trump’ın başstratejisti ve danışmanı Bannon ise aralarında yaşanan gerilim nedeniyle istifa etti. Trump'ın oğluna yönelik "vatan haini" suçlamasıyla gündeme gelen Bannon, söz konusu ifadelerinden dolayı özür dilemiş; ancak özrü kabul edilmemişti.

"Ne yazık ki..."

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sebastian Gorka'nın istifası (26 Ağustos 2017)

Başkan Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Sebastian Gorka, görevinden istifa ettiğini açıkladı.


Gorka istifa mektubunda, Trump’ın Afganistan’a daha fazla birlik gönderme kararı sonrası yönetimin dış politikada gitmeye çalıştığı yönü beğenmediğini dile getirdi. Mektupta Gorka ayrıca şunları yazdı: ‘Ne yazık ki, kendiniz dışında, ‘Amerika’yı Yeniden Güçlü Yapma’ fikrini en çok benimseyen ve bu politikaları savunan kişiler, içerden muhalefet edildiler, sistematik olarak görevlerinden alındılar ve son aylarda görmezden gelindiler. Bu durum, Afganistan’la ilgili kararı açıkladığınız konuşmanızı okuduğumda açıkça ortaya çıkıyor.’

'Jet' krizi istifa getirdi

Sağlık Bakanı Tom Price'ın istifası (29 Eylül 2017)

ABD Sağlık Bakanı Tom Price, yüksek seyahat harcamalarının ortaya çıkması üzerine artan baskılar sonucu istifa etti. Price, Trump yönetiminden ayrılan ilk bakan oldu.

Price en az 26 seyahatinde, tarifeli alternatifler olmasına karşın özel jet kiralamayı tercih etti ve bu seyahatlerin bir kısmını kişisel nedenlerle gerçekleştirdi.


Price ayrıca Avrupa, Afrika ve Asya'ya yaptığı seyahatlerde askeri uçak kullanma yoluna gitti. Bu seyahatlerin masraflarının yaklaşık 500 bin dolar olduğu tahmin ediliyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada yurtdışı seyahatlerinde kullanılan araçlar onaylanırken, yurtiçindeki özel jet kullanımının onaylanmadığı kaydedildi.

Skandalın ortaya çıkması sonrası 62 yaşındaki bakan masrafların yaklaşık 50 bin dolarlık bir kısmını ödese de, çarşamba gününden beri artan baskılar sonrası cuma günü istifasını teslim etti.

Trump: Hope'u özleyeceğim

Beyaz Saray İletişim Direktörü Hope Hicks'in istifası (28 Şubat 2018)

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında basın sözcüsü olan ve seçimden sonra ise görevine Beyaz Saray iletişim direktörü olarak devam eden Hope Hicks'in istifa edeceği duyuruldu.

29 yaşındaki eski manken Hicks, Trump'ın en uzun süre görev yapan danışmanlarından biriydi.


Hicks'in çalışma arkadaşlarına 'Beyaz Saray'da başarmak istediklerinin hepsini gerçekleştirdiğini' söylediği belirtildi.

Trump, Hicks'in istifasına ilişkin yazılı açıklamasında "Hope mükemmel biri ve son üç yılda şahane işler yaptı. Zeki, düşünceli ve muhteşem bir kişi. Onu özleyeceğim. Ama farklı fırsatları değerlendirmek istediğini bana söylediğinde anlayışla karşıladım. Eminim gelecekte yeniden birlikte çalışacağız" dedi.

Başekonomi Danışmanı Gary Cohn'ın istifası (6 Mart 2018)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Başekonomi Danışmanı Gary Cohn'un ithal çelik ve alüminyuma getirilmesi planlanan gümrük tarifeleri nedeniyle istifa ettiği bildirildi. Trump yönetimine veda eden son isim olan Cohn, görevinden ayrılacağına yönelik haberleri yaptığı yazılı açıklamayla teyit etti.


Cohn açıklamasında,
"Ülkeme hizmet etmek ve özellikle tarihi vergi reformu gibi Amerikalılara fayda sağlayacak büyüme yanlısı ekonomik politikaları hayata geçirmekten onur duydum. Başkan Trump'a bana bu şansı tanıdığı için minnettarım. Kendisine ve yönetimine gelecekte büyük başarı diliyorum."
ifadelerini kullandı.

Trump'a 'moron' dedi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın istifası (13 Mart 2018)

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Trump bu göreve CIA Başkanı Mike Pompeo'yu getirdi.

İlk olarak Amerikan Washington Post gazetesinin duyurduğu haberi, Trump kısa bir süre sonra Twitter sayfasında doğruladı.


Donald Trump, "CIA Başkanı Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Harika bir iş çıkaracak!" diye yazdı.

Trump'a 'moron' dediği iddia edilmişti

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ABD Başkanı Donald Trump hakkında 'moron' dediği iddia edilmişti.

Dışişleri yalanlamıştı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Amerikan NBC kanalındaki programda, Dışişleri Bakanı Tillerson'ın Başkan Trump için "moron" ifadesini kullandığına ilişkin iddiaları yalanladı.

2'inci kez ulusal güvenlik danışmanını görevden aldı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster'in istifası (23 Mart 2018)

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster'ın görevine son verdi. 14 ayda ikinci kez Ulusal Güvenlik Danışmanı'nı değiştiren Trump, McMaster'ın yerine John Bolton'ı getirdi. Bush döneminin popüler isimlerinden Bolton, Irak'ın işgal edilmesinin en büyük savunucularından biriydi.

  • Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump ile karşılıklı olarak anlaşan McMaster'ın görevinden istifa edeceği belirtildi.
  • Trump'ın, rahat bir geçiş dönemi olması için McMaster'dan gelecek ayın ortasına kadar görevine devam etmesini istediği aktarılan açıklamada, Korgeneral McMaster'ın da bunu kabul ettiği bilgisine yer verildi.
#Beyaz Saray
#Trump
#İstifa
#Danışman
6 yıl önce