|

Tunus’ta Meclis darbeye direniyor: Anayasayı çiğneyen Kays Said zorda

Tunus Meclisi’ndeki partilerin çoğu Cumhurbaşkanı Kays Said’in darbe girişimine karşı duruyor. Parlamentoda en çok milletvekiline sahip olan Nahda Hareketi, siyasi partilerin yanısıra STK’lara demokrasinin ve ülkedeki kazanımların korunması için çalışma çağrısı yaptı. Darbeye karşı sivil direnişten çekinen Said, bir ay sürecek gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Başbakan Hişam el Meşişi ise darbeye boyun eğerek görevini devredeceğini duyurdu.

00:00 - 28/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 02:39 - 28/07/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Tunus Meclisi’ndeki partilerin çoğu Cumhurbaşkanı Said’in darbe girişimini anayasaya aykırı buluyor.
Tunus Meclisi’ndeki partilerin çoğu Cumhurbaşkanı Said’in darbe girişimini anayasaya aykırı buluyor.
Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in faaliyetine son vermek istediği Meclis, darbe girişimine karşı direnişin merkezinde yer alıyor.
Önceki gün telekonferansla darbeci Cumhurbaşkanı Kays Said’e tepki gösteren Meclis’te dün de siyasi partilerden Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi, Demokratik Akım Partisi, Tunus İşçi Partisi, Tunus Cumhuriyet Partisi ve Onur Koalisyonu, Kays Said’in darbe girişimine karşı açıklamalar yaptı.
210 sandalyeli Meclis’te 130’dan fazla sandalye ile çoğunluğu oluşturan altı parti, yaptıkları açıklamalarla darbe girişimine karşı çıktı. Darbe girişimine direniş karşısında Cumhurbaşkanı Said paniklerken, Başbakan Hişam el-Meşişi de görevini devredeceğini açıkladı.


ANAYASAYI CİDDİ İHLAL

  • Tunus Meclisi’nde 53 milletvekiliyle temsil edilen parlamentonun birinci partisi olan Nahda Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, girişimi “devrime ve anayasaya karşı bir darbe” olarak nitelendirdi. 29 milletvekiline sahip Tunus’un Kalbi Partisi de, Cumhurbaşkanı’nın aldığı kararları, “anayasanın ciddi şekilde ihlali” ve “ülkenin tek adam yönetimine dönüşü” şeklinde nitelendirdi.
    Tunus Meclisi’nde 22 milletvekili bulunan Demokratik Akım Partisi’nin politbürosu da, partinin Cumhurbaşkanı’nın anayasanın 80. maddesini yorumlama şekline katılmadığını; bundan kaynaklanan, anayasa dışındaki kararları ve uygulamaları da kabul etmediğini kaydetti.

DEVRİMİ SAVUNMAYA ÇAĞIRDILAR

Tunus İşçi Partisi ise yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’in anayasayı “açıkça ihlal” ettiğine ve 80. maddeye ilişkin uygulamanın da yasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.
Tunus Cumhuriyet Partisi’nden yapılan açıklamada da Said’in aldığı kararların “anayasaya darbe” olduğu belirtildi. 18 milletvekiline sahip Tunus Onur Koalisyonu, Cumhurbaşkanı tarafından alınan kararları kesin bir şekilde reddettiğini vurgulayarak, halkı özgürlükleri ve devrimi savunmaya çağırdı.
Onur Koalisyonu Başkanı Seyfeddin Mahluf, “Halkın temsilciler meclisi dondurulmamıştır ve dondurulamaz” ifadeleriyle darbe girişimine tepki gösterdi.

DARBECİ SAİD PANİKLEDİ

  • Gelen tepkilerin ardından ülkede meşruiyeti sorgulanan Cumhurbaşkanı Kays Said savunma pozisyonuna geçti.
    Pazar gecesi ilan ettiği darbeyi savunmak için Anayasa’nın 80. maddesini öne süren Said, Başbakan ve Meclis Başkanı ile telefonla görüşerek karar aldığını iddia etti.
    Said’in iddiası, Nahda Lideri ve Meclis Başkanı Raşid Gannuşi tarafından derhal yalanlandı. Said, “Meclisi feshetmediğini, sadece yasama faaliyetinin ve Meclis’in yetkilerinin durdurulduğunu” söyleyerek göz boyamaya çalıştı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Darbe girişimine karşı sivil halk direnişinden çekinen darbeci Kays Said çareyi sokağa çıkma yasağında buldu.
Said, ülkede bir ay sürecek gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verdi. 27 Austos’a kadar süreceği belirtilen yasak kararında halka açık yollarda ve meydanlarda 3’ten fazla kişinin bir araya gelmesinin de yasaklandığı ifade edildi.

BAŞBAKAN DİRENMEDEN BIRAKTI

  • Kays Said’in görevinden azlettiği Başbakan Hişam el-Meşişi, darbe girişimi karşısında direnmeyeceğini açıkladı.
    Meşişi, Said’in yeni bir başbakan ataması halinde halkın güvenliğini ve hakkını gözettiği için görevini devredeceğini duyurdu.
    Tüm Tunusluların güvenliğini ve hakkını gözetmesi nedeniyle devlette bir görev almayacağını ifade eden Meşişi, ülkesine her koşulda hizmet etmeyi sürdüreceğini belirtti.

GANNUŞİ EV HAPSİNDE DEĞİL

Öte yandan Nahda Hareketi, Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin yolculuktan men edildiği ya da zorunlu ev hapsinde tutulduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını duyurdu
. Nahda’dan yapılan yazılı açıklamada, hareketin lideri ve Meclis Başkanı Gannuşi hakkında seyahat kısıtlaması ve ev hapsi kararı alındığı yönündeki haberler yalanlandı.
Açıklamada, Gannuşi’nin bir dizi toplantıya katıldığı kaydedildi.
#​Tunus Meclisi
#Cumhurbaşkanı Kays Said
#Nahda Hareketi
#STK
3 yıl önce