|

Türkiye'nin duyarlılığı dünyaya örnek

Uluslararası Af Örgütü raporunda uluslararası mülteci politikalarını utanç verici başarısızlık olarak nitelendirirken, Türkiye gibi mülteciler konusunda en büyük yükü taşıyan ülkelerin yalnız bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Yeni Şafak
15:19 - 15/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:29 - 15/06/2015 Pazartesi
DHA

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta açıkladığı raporda, uluslararası mülteci politikalarını utanç verici başarısızlık olarak nitelendirdi.



Örgüt, Arap ülkeleri ve Afrika'daki silahlı çatışmaların İkinci Dünya Savaşı sonrasının en büyük mülteciler krizine neden olduğunu vurguladı. Raporda, uluslararası insan hakları kuruluşlarının insancıl yardımlar konusunda büyük hatalar yaptıkları yer aldı. Mültecilere yeteri kadar ilgi gösterilmediğinden milyonlarca kişinin sefalet içinde yaşamaya mahkum olduğu ve binlerce kişinin ölüme mahkum edildiği iddiasında bulunuldu.



Dört milyon Suriyeli mülteci


Rapora göre, en az bir milyon mültecinin acilen güvenli bir ülkeye girmesi gerektiği yer alırken, dört milyon Suriyeli mültecinin büyük bir bölümünün Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısırda çok zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerine dikkati çekildi. Güney Afrika'dan üç milyondan fazla insanın mülteci durumuna düştükleri belirten raporda, 2014 yılında 3 bin 500 ve 2015 yılında bu güne kadar bin 865 kişinin Akdeniz'de boğularak yaşamını yitirdiği yer aldı.




Türkiye yalnız bırakılmasın


Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) sözcüsü Salil Shetty Mülteci sorunu 21. yüzyılın en önemli sorunudur, ama uluslararası toplumlar bu konuda çok feci bir şekilde başarısız olmuşlardır. Dünya, Türkiye ve Lübnan gibi mülteciler konusunda en büyük yükü taşıyan ülkeleri daha fazla yalnız bırakmamalıdır dedi.




#Türkiye
#mülteci
#Uluslararası Af Örgütü
#Suriye
9 yıl önce