|

Uluslararası Af Örgütün'den BM'ye Srebrenitsa tepkisi

Uluslararası Af Örgütü, Srebrenitsa soykırımıyla ilgili yasa tasarısını Rusya'nın veto etmesine tepki göstererek, tasarının veto edilmesinin soykırımın kurbanlarının ailelerine yönelik hakaret olduğunu bildirdi.

Yeni Şafak
10:49 - 9/07/2015 الخميس
Güncelleme: 08:01 - 9/07/2015 الخميس
AA

Uluslararası Af Örgütü, Srebrenitsa'daki soykırımda hayatlarını kaybedenlerin anılması amacıyla İngiltere tarafından hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde veto edilmesiyle, "olaylarda hayatlarını kaybedenlerin hatıralarına hakaret" edildiğini bildirdi.



Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, Rusya'nın söz konusu karar tasarısını veto etmesiyle, soykırımın kurbanlarının ailelerine yönelik hakaret edildiği belirtilerek, bunun ayrıca Bosna Hersek'teki toplumlar arasındaki uzlaşı girişimlerine engel oluşturacağı vurgulandı.



Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, dün BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen oylamaya ilişkin yaptığı açıklamada, Srebrenitsa soykırımının, BM'nin Bosna savaşına yönelik müdahalesindeki trajik kusurlarını ortaya çıkardığını ifade ederek, şunları kaydetti:



"Aradan 20 yıl geçmiş ve BM Güvenlik Konseyi'nin katliamları halen soykırım olarak tanımadaki başarısızlığı, olaylarda hayatlarını kaybeden kişilerin hatıralarına yönelik bir hakarettir. Bu tasarı, sadece Srebrenitsa'yı soykırım olarak tanımaktan daha öte bir şeydi. Bu tasarı aynı zamanda, acil bir şekilde adalete duyulan ihtiyacın kabul edilmesi ve cinsel şiddet mağdurları da dahil olmak üzere olaylardan hayatta kalanlara yönelik uzun dönemli sağlanacak desteğin onaylanması, savaşta kaybolan 8 binden fazla kişinin akıbeti ile nerede olduklarının aydınlatılması demekti."



4 ülke çekimser kaldı

Dalhuisen, 20 yıl önce Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olarak görülmesi ihtiyacını vurgulayan söz konusu tasarıya Birleşik Krallık'ın önderlik etmesi ile buna güçlü destek veren diğer Güvenlik Konseyi üyelerini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu, uzlaşı için bir ön koşul. Soykırımın inkar edilmesiyle, olaylardan etkilenenler ile kurbanların ailelerinin acıları gün yüzüne çıkarılıyor" dedi.



İngiltere'nin, soykırımının 20. yılı kapsamında Srebrenitsa'da hayatlarını kaybedenlerin anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya dün veto etmiş, Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela ise tasarıya çekimser oy kullanmıştı.



Srebrenitsa'da ne olmuştu?


Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.



Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.



Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.



#BM
#Srebrenitsa
#yasa tasarısı
٪d سنوات قبل