|

Yangına benzin

Paris’teki katliamı fırsat bilen ırkçı kesimler İslam’a karşı topyekün saldırıya geçti. Amerikan basını kurbanları, olay yerini ve saldırganları öne çıkarırken Avrupa ve özellikle İngiliz basınının Müslümanları terörle özdeşleştiren İslamofobik bir söylem kullanması dikkat çekti. Hızını alamayan bazı neo-ırkçılar ise sosyal medyada “Bütün Müslümanları Öldürelim!” kampanyası başlattı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/01/2015 Cuma
Güncelleme: 21:45 - 8/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyada büyük yankı uyandıran Paris’teki katliamın ardından harekete geçen İslamofobik çevreler, faturayı şimdiden bütün Müslümanlara kesti. Batılı medyanın maksatlı yayınları nedeniyle, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’de oluşan Müslüman karşıtı zehirli atmoferin bir benzeri de Avrupa’da oluştu. Charlie Hebdo dergisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü 10 kişinin yaralandığı terör saldırısını fırsat bilen ırkçı kesimlerin Müslümanlara karşı saldırıya geçmede zaman kaybetmemesi dikkat çekti. Amerikan basını saldırının kurbanları, yeri ve saldırganları öne çıkarırken Avrupa ve özellikle İngiliz medyası İslam’ı terörle özdeşleştiren İslamofobik bir söylem kullandı. 

BBC’NİN ‘CİHAT ÜNİFORMASI’

Hızını alamayan bazı batılı neo-ırkçılar ise sosyal medyada “Bütün Müslümanları Öldürelim!” (#KillAllMuslims) kampanyası başlattı. Haçlı refleksiyle hareket eden Müslüman karşıtı çevreler, teröristlere birey olarak odaklanmak yerine, onları İslam’a adanmış kimseler olarak nitelendirdi. Örneğin saldırının geçekleştiği saatlerde İngliz yayın kuruluşu BBC, siyahlar içindeki saldırganların kıyafeti için “cihat üniforması” ifadesini kullanmakta sakınca görmedi. 

SUÇLU RADİKAL ZİHNİYET

Medyanın saldırgan dili bağımsız kuruluşları ve analistleri rahatsız etti. Çoğu analiste göre bazı Batılı medyası kuruluşları, bu yanlı haber anlayışlarıyla İslamofobyayı körüklüyor. “Terörizmi insanlara sorsak sakallı esmer insanlar ve bombalar olarak nitelerler” diyen World Mic editörü Elizabeth Plank, Paris’teki saldırının nedeni olarak İslam’ı ve Müslümanları değil “radikal zihniyeti” işaret etti. 

İNGİLİZ MEDYASI COŞTU

Avrupa medyası, ABD’nin Colorado kentinde önceki gün siyahi bir merkeze yönelik bombalı saldırıyı verirken “adam, patlama, şoför” gibi anahtar kelimeler kullanırken aynı medya Paris katliamı için ‘terörist, aşırı radikal, İslamcı suikastçı, toplu katliam’ ifadelerini tercih etti. İngiliz medyası ise adeta coştu. The Guardian gazetesi, “saldırganlardan biri Peygamberin öcünü aldık naraları attı” derken The Times “binlerce kişi İslami terörü kınamak için sokağa döküldü” manşetini kullandı. The Daily Telegraph “İslam fanatikleri gözünü kırpmadan 12 kişiyi öldürdü“ Daily Express ise “Üç Müslüman fanatik 12 kişiyi katletti” ifadelerini kullandı.

Paris katliamının ardından azan İslamofobikler faturayı bütün İslam alemine kesti 

Fransa'da yaşayan Müslümanlar, dergi baskınını kınamalarına rağmen kendilerine yönelik saldırı endişesi taşırken, BBC gibi uluslararası yayın yapan bir kuruluş, siyahlar içindeki saldırganların kıyafeti için “cihat üniforması” diyerek nefret çıtasını yükseltti. 



Charlie Hebdo’nun ofisine yapılan saldırı sonrasında Fransız gazetelerinin birçoğu dün “Hepimiz Charlie’yiz” manşetleriyle çıktı. Ülkenin önde gelen sol görüşlü gazetelerinden Liberation "Hepimiz Charlie’yiz” manşetini kullanarak, ilk sayfasının tamamını 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ayırdı. Saldırı dünya basının da gündemindeydi. Amerikan Washington Post gazetesi, saldırının ardından polisin başlattığı insan avına dikkat çekti. New York Times gazetesi de bu saldırının Avrupa’da tedirginliğe yol açtığını aktardı. Haberde, aşırı sağın yükselişe geçtiği Avrupa’da bu saldırının İslam dinine karşı tepki ve korku oluşturacağına da dikkat çekilirken, bu durumun Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin işine yarayacağı da ifade edildi. 


Üç gün yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın başkanlığında terörle mücadele konusunda alınacak önlemleri gözden geçirmek üzere Elysee Sarayı’nda üçüncü kez kriz toplantısı yapıldı. Toplantıya Başbakan Manuel Valls ile İçişleri Bakanı Bernard Cazeneu, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Adalet Bakanı Christiane Taubira, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Kültür ve İletişimden Sorumlu Bakan Fleur Pellerin katıldı. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi.    


Müslümanlar tedirgin

Katliam, Fransa’daki Müslümanları tedirgin etmeye başladı. El Cezire’nin haberine göre, 26 yaşındaki örtülü bir kadın, kızını almak için yüzme havuzuna gittiği sırada diğer annelerin yüksek sesle, “Fransa’ya gelen Müslümanlar sistemden faydalanıyor. Ancak şimdi bizi öldürüyorlar” diye konuştuğunu söyledi. Genç kadın, “Onları duyduğumu biliyorlardı. Tek başımaydım ve hiçbir şey söyleyemedim. Orayı terk ettim” dedi. 22 yaşındaki Raşid Abdurrahim ise,  “İşler bizim için kötü olacak. Dergideki olaydan önce Müslümanları sevmeyen kişiler tarafından saldırıya uğramamamız normal karşılanırdı. Şimdi daha da kötü olacak. Nefret ve ayrımcılık olacak. İnsanlar, Müslümanlardan nefret etmenin doğru olduğunu söylemeye başlayacak" dedi.


Polise ateş açıldı

Paris’in güneyinde Malakoff semtinde siyah giysili, üzerinde çelik yelek bulunan bir kişi otomatik silahla polise ateş açtı. Çatışmada bir kadın polis memuru öldü, diğeri yaraladı.  Saldırgan yakalandı. Olayın dergi katliamıyla ilgisi olup olmadığı bilinmiyor. 


Irkçılar 'idam' istiyor

Fransa’nın başkenti Paris’te dün yapılan saldırıdan sonra “idam cezası” gündeme gelmeye başladı. Irkçı parti Ulusal Cephe lideri Marinne Le Pen, Fransa’da idam cezasının tekrar uygulanması için referandum yapılmasını istedi. 


Dergi baskını Batı’nın suçu

İspanyol aktör Willy Toledo, sosyal medyada paylaştığı mesajlarında, Charlie Hebdo saldırısının arkasında Batı’nın olduğunu savunarak, “Siz hiç gürültü çıkartmadan günde milyonlarca kişiyi öldürüyorsunuz. Onların bu olaylar karşısında sessiz mi kalacağını düşündünüz?” ifadelerini kullandı. Pentagon ve NATO’nun bombalı saldırılarının ülkeleri bile yok edecek düzeye geldiğine dikkat çeken ünlü aktör, “Bu olaylara karşı eleştirilerimi dile getireceğim, amacım sadece sizin de hafızanızı tazelemektir” açıklamasını yaptı. Paris’teki saldırıyı lanetlediğini, şiddetle kınadığını da hatırlatan Toledo, bu katliam ile herkesin başına önünü koyarak iyi düşünmesi gerektiğini ifade etti. Willy Toledo bir süre önce de Avusturalya’da bir cafeye düzenlenen saldırı sonrasında attığı bir twitte, “Adamın biri bara giriyor, içerdekileri rehin alıyor, hiçbir zarar yok, ardından polis baskın düzenliyor 3 ölü. Sonuç dünyada İslam’a karşı alarma geçelim sesleri yükseliyor” demişti.


‘Terörist’ avı 

Fransa’da 12 kişinin öldüğü dergi baskınının faili olduğu iddia edilen şahıslara yönelik “terörist” avı başlatıldı. Şüpheli oldukları öne sürülen 32 ve 34 yaşlarındaki Şerif ve Said Kuaşi kardeşleri bulmak için geniş çaplı operasyon yapılırken, Fransız özel birlikleri, Cezayir kökenli olduğu iddia edilen iki kardeşi, başkent Paris’e 2 saat mesafedeki Reims’e bağlı Croix Rouge bölgesinde arıyor. 3 bin polisle ev ev arama yapıldı, 9 kişiyi gözaltına alındı. Gözaltındaki kişilerin zanlıların akrabaları ya da arkadaşları olduğu belirtildi.  Fransız BFM televizyon kanalı ise, polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, iki zanlının Aisne kasabasında görüldüğünü duyurdu. Saldırganların gri renkli bir otomobil kullandığını belirten televizyon kanalı, zanlıları bir benzin istasyonu sahibinin teşhis ettiğini bildirdi.  Operasyonlar hakkkında bilgi veren Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, "Fransa genelinde 88 bin polis ve jandarma alarma geçirildi Paris bölgesinde 9 bin 650 polis ve jandarma teröristleri arıyor" dedi. 


Fransız istihbaratı tanıyordu

Fransa basınında, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ün saldırıyı düzenleyen iki zanlı kardeşin polis tarafından daha önce izlendiğini kabul etmesi ve derginin 2011 yılından bu yana aldığı tehditler nedeniyle korunmasına rağmen böyle bir saldırıya uğramasının güvenlik zafiyetini açıkça gösterdiği yorumu yapıldı. Fransız bakan, Kuaşi kardeşlerin poliste dosyalarının bulunduğunu kabul ederken, Şerif Kuaşi’nin Irak’ta savaşmak üzere gençleri silah altına alan bir çetenin üyesi olmak suçundan 2008 yılında 18 ayı tecilli üç yıl hüküm giydiğini ve cezasını çektikten sonra serbest kaldığını açıkladı. 


Kebapçıda patlama

Villefranche-sur-Saone bölgesinde, dün sabah erken saatlerde bir caminin yakınında bulunan kebap restoranı önünde patlama meydana geldi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.


Camiye el bombası

Fransa’daki İslam toplumu, Charlie Hebdo dergisine düzenlenen kanlı baskını kınarken, ülkenin farklı kesimlerinde ibadethaneleri hedef alan saldırılar yaşanmaya başladı. Ülkenin batısındaki Le Mans bölgesinde bir camiye önceki gece el bombası atıldı, güneydeki bir kentte ise mescid de ateşe verildi. Port-la-Nouvelle kentinde ise önceki akşam bir mescide ateş açıldığı belirtildi. 

#Paris
#İslamofobik
#11 Eylül
9 yıl önce