|

Yetki oyunu

ABD ve İsrail’in yönlendirmesiyle bölgeyi ateşe atan Mesut Barzani, planları tutmayınca tepkileri bertaraf etmek için siyasi oyunlara başladı. 1 Kasım’da yetkilerini devredeceğini açıklayan Barzani, yerini yeğeni Neçirvan Barzani’yi getirerek saltanatını perde gerisinden sürdürmeyi planlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:35 - 30/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Neçirvan Barzani
Neçirvan Barzani

Kuzey Irak’taki kaos derinleşiyor. Bölgede istenmeyen adam haline gelen IKBY Başkanı Mesud Barzani, dün yerel parlamentoya bir mektup göndererek 1 Kasım’da yetkilerini Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne devredeceğini söyledi. Barzani “Ben de peşmerge Mesud Barzani olarak milletimizin içerisinde ve aziz peşmergelerle halkımızın doğal hakları için mücadele etmeye ve milletimizin kazanımlarını korumaya devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

SİYASİ MANEVRA

Ardından parlamentonun Barzani’nin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi’ne devredilmesine ilişkin tasarısı ele alındı. Karar oy çokluğuyla kabul edildi. Ancak Barzani’nin yetkilerini bıraktığını açıklaması siyasi bir manevra olarak görülüyor. İsrail ve ABD’nin yönlendirmesi tüm bölgeyi ateşe atan Mesut Barzani’nin görevi kendi güdümündeki Neçirvan Barzani’ye devrederek tepkileri savuşturmayı, perde gerisinden de bölgeyi yönetmeyi planladığını belirtiyor.

Çok güvendiği
ABD’yi
suçladı

Mesut Barzani, 1 Kasım itibarıyla görev süresinin dolması nedeniyle görüntülü mesaj yayınladı. Mesajında Talabanileri ve ABD’yi suçlayan Barzani şunları kaydetti: “16 Ekim gecesi Kerkük’te meydana gelen büyük bir ihanetti. Kerkük teslim edildi ve zehirli bir hançer hem halkımız hem de peşmergenin sırtına vuruldu. Bu ihanetle referanduma ‘evet’ diyen 3 milyon insanın iradesi zor bir sürece sokuldu ve durum zorlaştı. Bu ihanet olmasaydı durum çok daha farklı olacaktı. Peşmerge’ye saldıran Haşdi Şabi güçleri ABD yapımı silahlar kullandı. Tuhaf olan şey, ABD’nin terörist ilan ettikleri kişilerin Abraham tanklarına binip Kürtlere saldırmalarına seyirci kalması. Burada bir sorun var. ‘Acaba ABD buna neden sessiz kaldı?” Referandum öncesinde Kerkük ve tartışmalı bölgelere askeri operasyonun düzenleneceği sinyallerini aldıklarını dile getiren Barzani, “Referandum öncesi birçok defa söylemiştim. ‘Bize çok baskıda bulunacaklar.’ Çünkü bağımsızlık bedel ister.” dedi. Mevcut durumun geçici olduğunu ve böyle kalmayacağına da değinen Barzani, “Sonuna kadar savaşmaya hazırız. İrademizin kırılmasına izin vermeyip, ölümü tercih edeceğiz.” şeklinde konuştu.

#​ABD
#Mesut Barzani
#Neçirvan Barzani
6 yıl önce