|

4.5G ile Türkiye'nin milli geliri artacak

4.5G sayesinde şirketlerin verimlilikleri, ciroları ve karlılıkları artacak. Bu teknoloji şirket ile müşteri arasındaki ilişkiye olumlu yansıyacak. Şirketlerin cirolarıyla birlikte vergileri de artarken Türkiye'nin GSMH'si, milli geliri yükselecek.

Yeni Şafak
09:54 - 26/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 07:58 - 26/03/2016 Cumartesi
AA

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, 1 Nisan'da geçiş yapılacak 4.5G teknolojisi sayesinde şirketlerin verimliliklerinin, cirolarının ve karlılıklarının artacağını belirterek, "Bunlarla birlikte Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH), milli geliri de yükselecek" dedi.



Uludağ Ekonomi Zirvesinde Öğüt, 4.5G'ye geçişe sadece 5 gün kaldığını belirterek, her geçen gün heyecanlarının arttığını söyledi.



Vodafone Türkiye olarak 4.5G'de en geniş kapsama alanına sahip olan GSM şirketi olacaklarını dile getiren Öğüt, en fazla çekim noktasında 4.5G hizmeti vermeyi planladıklarını aktardı.



3G lansmanından çok daha fazla noktaya gitmeye çalıştıklarını ifade eden Öğüt, "Bizim diğerlerinde olmayan şöyle bir avantajımız var; 900 frekansında, ki bu ilk GSM frekansıdır, 2G'nin verildiği frekansdır. Biz oradan 4.5G vereceğiz. Bunu tek yapan biziz. Çünkü biz 2009'dan bu yana teknolojiye müsait baz istasyonları kuruyoruz. Böylece 900'de de 800'ün yanı sıra 4.5G teknolojisini vereceğiz" diye konuştu.



"Bu bizim daha çok noktaya, daha çok insana ulaşmamızı sağlayacak" diyen Öğüt, şu anda Vodafone'un ulaştığı bütün noktalara hemen 4.5G veremeyeceklerini anlattı.



Öğüt, amaçlarının biran önce en fazla aboneye 4.5G'yi götürmek olduğunu kaydederek, bu yüzden "4 Bucak G" dediklerini, ülkenin bütün köşesine, her bucağına söz konusu teknolojiyi götüreceklerini bildirdi.



Baz istasyonları konusunda yasal açıkların kapatılmasını isteyen Öğüt, 2009 yılında Anayasa Mahkemesinin iptaliyle oluşan belediyeler ve bakanlık arasında baz istasyonları izinlerinin kimde olduğuna dair bir problem olduğunu söyledi. Öğüt, bu sorunun da çözülmesi talebinde bulundu.




"Abonelerimizin yüzde 90'ının SIM kartı 4.5G uyumlu"


Öğüt, abonelerinin SIM kartlarının ve telefonlarının 4.5G'ye uyumu konusunda şunları söyledi:



"Biz 2009'da 3G'li SIM kartları dağıtırken, 3G'nin lansmanını yaparken dünyanın başka yerlerinde de 4G lansmanı yapıyorduk. Geleceği görerek, grup olmanın avantajını da kullanarak abonelerimize 4G uyumlu SIM kart verdik. Bu nedenle 2009'dan beri 7 yılda 4.5G uyumlu SIM kartı olan abone oranımız yüzde 90'a ulaştı. Yüzde 10 gibi çok az bir miktar kaldı. Onların kartlarını da mağazalarımızda ücretsiz değiştiriyoruz.



Telefonlara gelince, son 2 yıldaki akıllı telefonlar 4.5G'ye uyumlu. Biz eski telefonu getir yenisini al kampanyası yaptık ve bu çok başarılı oldu. 4.5G uyumlu akıllı telefonu olan müşteri sayımızı 2 yılda 3 katına çıkardık. Şu anda toplam abonemizin 4'te bire yakınının 4.5G uyumlu telefonu var."



"10 kata varan yüksek hız"


Öğüt, 1 Nisan'da insanların hayatında büyük değişim olacağını belirterek, toplumun, nesnelerin, kurumların, binaların, cihazların bağlantıda olduğu dünyaya adım atılacağını bildirdi.



Yeni teknoloji ile kapsama alanının değişeceğini dile getiren Öğüt, ayrıca 10 kata varan yüksek hızlı internete sahip olunacağını ifade etti.



Öğüt, "Mesela 3G teknolojisinde 100 milisaniyelik bir gecikme var. Bu pink olayı. Bu 10 milisaniyelere kadar düşüyor. Bu hatta 5G teknolojisiyle yarım milisaniyelere kadar düşme demek, gerçek zamanlı internet demek. Örneğin bir doktor Türkiye'de neşteri indirdiği zaman Afrika'da internet sayesinde aynı anda neşterin hareket etmesi demek." diye konuştu.



"4.5G ile ülke GSMH'si artacak"


Gökhan Öğüt, 4.5G sayesinde şirketlerin cirolarını, karlılıklarını ve ülke değerlerini artıracağını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Bu da Türkiye'nin toplam Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) artması manasına geliyor. Birincisi; şirketlerin operasyonlarında verimlilik sağlıyor, bugüne kadar daha fazla malzeme ya da zaman kullanılarak yapılan işlerle dünya daha verimli hale gelecek. İkincisi; şirket ile müşteri arasındaki ilişki. 4.5G kullanan bir abone veya müşteri hangi sektörde olursa olsun ilişkisine olumlu yansır. Bu ürün satmak olur, müşteri hizmeti vermek olur,çok daha iyi noktaya gelir. Böylelikle şirketlerin ciroları yükselir. Şirketlerin cirolarının yükselmesiyle vergileri de artacak, Türkiye'nin GSMH'si, milli geliri böylece genişleyip yükselecek."



"Daha fazla internet daha az birim fiyata kullanılacak"


Öğüt, müşterilerin 4.5G için ekstra bir ücret ödemeyeceklerini kaydederek, "Müşteriler interneti daha fazla kullanacak,daha yüksek kotalara sahip olacak ancak birim fiyatlar düşecek. Yani daha fazla interneti daha düşük fiyatlarla kullanacaklar. '2 kat kullandım 2 kat ödeyeceğim' diye bir şey yok" dedi.



Abonelerinin internet kotasını aşıp aşmadıklarını her dakika görebildiği bilgisini veren Öğüt, bu anlamda herhangi bir kötü sürprize izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

#4.5G
#Gökhan Öğüt
#Vodafone Türkiye
8 yıl önce